NOS NieuwsAangepast

Pupillen voetballen anders: kleinere velden, kleinere teams

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

"Kom op Koen, goed zo Safi!" De aanmoedigingen zijn niet van de lucht, deze ochtend langs de lijn bij de Alphense Boys in Alphen aan den Rijn. De zon schijnt, de 8- en 9-jarige spelers hollen enthousiast achter de bal aan: het is een prima dag voor deze eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Een wedstrijd die gespeeld wordt volgens de nieuwe regels van de KNVB.

De pupillen spelen niet meer op een half veld, maar op een kwart veld en in kleinere teams: 6 tegen 6 in plaats van 7 tegen 7. De scheidsrechter heet voortaan 'spelbegeleider'. Het is de bedoeling dat hij voortaan vanaf de zijlijn toekijkt en alleen ingrijpt als de spelers er onderling niet uitkomen. Maar dat is nog even wennen voor de spelbegeleider, die deze ochtend toch meer in het veld dan naast het veld staat.

'Iedereen gewend'

Clubvoorzitter Dennis Captein staat tevreden toe te kijken. "De wijzigingen hebben wel wat gedaan met de organisatie en de planning", zegt hij. "We moesten lijnen uitzetten, ouders, vrijwilligers en kinderen uitleg geven. Maar als je er een paar weken aan trekt, weet iedereen het en is iedereen eraan gewend."

Dit seizoen gelden de nieuwe regels voor de 8- en 9-jarigen. Het volgende seizoen moeten ook de 10-, 11- en 12-jarigen eraan geloven.

De proef geldt nu alleen voor spelers van 8 en 9 jaar

Twee moeders juichen als er gescoord wordt. Ze hebben allebei een zoon in een ouder team en een die vandaag voor het eerst een competitiewedstrijd speelt. Het kleinere veld is even wennen, vertellen ze. "Ik denk dat het een goede ontwikkeling is voor de kleintjes die net beginnen. Ze krijgen wat makkelijker de bal, er wordt wat meer uitleg gegeven tussendoor", zegt een van hen. "Maar voor de oudere spelers die een groter veld gewend zijn, zal het wel wat lastiger zijn."

Iets wat een spelertje van 9 bevestigt. "Ik vond het vorig jaar leuker, op een groter veld. Dan kun je meer passen." Andere kinderen vinden het juist fijn dat ze vaker de bal krijgen. De keeper denkt diep na over de vraag wat zijn voorkeur heeft. "Ik twijfel", zegt hij. "Het andere team komt nu ook sneller op mij af, dus ik moet wel harder werken."

Ik denk dat het alleen maar voordelen biedt.

Dennis Captein, voorzitter Alphense Boys

De proef met het kleinere veld en de kleinere teams duurt drie jaar. Daarna besluit de KNVB of de nieuwe speelwijze definitief wordt.

Voorzitter Captein van de Alphense Boys heeft weinig twijfels over de uitkomst. "Ik weet bijna zeker dat het zo zal blijven. Het biedt gewoon veel voordelen voor de spelertjes. Ze komen allemaal veel vaker aan de bal, het is veel overzichtelijker. Ik denk dat het alleen maar voordelen biedt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl