Sarina Wiegman bepleit groei en professionalisering
NOS VoetbalAangepast

Wiegman maant eredivisie tot groei en professionalisering

Het liedje van John de Bever - Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht - zit nog altijd in het hoofd van miljoenen Nederlanders, Shanice van de Sanden heeft een toptransfer gemaakt naar Olympique Lyonnais en Lieke Martens is uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar. De voetbalsters hebben wat losgemaakt deze zomer.

Maar hoe ziet de toekomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal eruit na de Europese titel? Vrijdagavond ging de eredivisie voor vrouwen weer van start, met negen teams. Bondscoach Sarina Wiegman zat op de tribune bij nieuwkomer Excelsior/Barendrecht. "Groeien en professionaliseren", geeft Wiegman als opdracht mee aan alle clubs.

Wiegman maant eredivisie tot groei en professionalisering

Aan enthousiasme is bij debutant Excelsior/Barendrecht geen gebrek. "Wij wilden als Excelsior het vrouwenvoetbal graag omarmen", vertelde Excelsior-directeur Ferry de Haan al in april. "Wij wisten dat BVV Barendrecht die stap ook wilde maken en daarom zijn we met elkaar om de tafel gaan zitten. Wij willen ook echt samenwerken."

Wiegman is blij dat de competitie nu negen clubs telt. "De competitie is hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling van onze speelsters, maar ook voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in het algemeen. Nu is het zaak om het niveau meer naar elkaar toe te brengen."

Niet te snel met te veel clubs in de eredivisie.

Sarina Wiegman

Want dat is nodig, vindt Wiegman. "De verschillen zijn wat groot. Het moet nog professioneler worden neergezet. In faciliteiten, maar ook in de staf. We moeten proberen de beste speelsters van Nederland in de eredivisie te krijgen. Dan kan de eredivisie groeien. En groeien heeft tijd nodig, dus niet te snel met te veel clubs in de eredivisie."

Voetbalacademie

Feyenoord is momenteel de enige topclub zonder vrouwenafdeling. Maar daar komt snel verandering in. Feyenoord wil in de zomer van 2019, als het nieuwe trainingscomplex klaar is, bekijken of de club met een vrouwenelftal aan de eredivisie kan deelnemen. De Rotterdamse club wil zo snel mogelijk een begin maken met een voetbalacademie voor meisjes van 12 tot 18 jaar.

De entree van Excelsior/Barendrecht verliep overigens niet al te glorieus. PSV, met coach Nebojsa Vuckovic aan het roer, verpulverde de nieuwkomer met 7-0. Spits Vanessa Susanna maakte een hattrick.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl