NOS VoetbalAangepast

De Jong wil van Feyenoord structureel een topclub maken

De Jong: Feyenoord is groter dan een voetbalclub

Met drie prijzen in twee seizoenen gaat het Feyenoord voor de wind. Een goed moment om de overstap te maken van de NOS naar de Stadionclub, zegt Jan de Jong. Hij wordt per november algemeen directeur in Rotterdam.

"Feyenoord is een fenomeen", zegt De Jong. "Het is eigenlijk groter dan een voetbalclub. Het betekent heel veel voor zoveel mensen en het is geweldig om daar leiding aan te mogen geven. Er staat veel te gebeuren in Rotterdam."

De Jong doelt daarmee op de bouw van het nieuwe stadion en de hele gebiedsontwikkeling daaromheen, Feyenoord City. "Bovendien komt er een nieuw jeugdcomplex. Het kan niet anders dan dat de jeugdopleiding alleen maar belangrijker wordt. Het doel is dat de selectie van het eerste elftal voor vijftig procent uit spelers van de eigen opleiding bestaat."

Impressie van de plannen voor de bouw van het nieuwe stadion van Feyenoord en stedelijke vernieuwing eromheen

De Jong wil Feyenoord, dat in mei voor het eerst sinds 1999 landskampioen werd, aan de top houden. "Ik heb de opdracht meegekregen om van Feyenoord een structurele topclub te maken. Dat moet ik met het hele team doen. De spelers en de ruim tweehonderd werknemers."

Toen Eric Gudde tien jaar geleden aantrad als financieel directeur zat Feyenoord in financieel zwaar weer. "De club is langs de rand van de afgrond gegaan en er misschien wel overheen. Er is de afgelopen jaren strak financieel beleid gevoerd om van een verlies van veertig miljoen naar een dikke plus te gaan. Het is een stuk makkelijker dan toen Eric het ging doen."

'Minder diepe dalen, hogere pieken'

De druk op de schouders van de Jong zal hoog zijn in Rotterdam. "Ik hou ervan om te werken in een glazen huis, dat is bij de publieke omroep ook het geval. Ik hou van moeilijke, complexe organisaties, dat is Feyenoord ook."

"Er komt veel meer emotie bij kijken dan bij de NOS, maar ik denk dat we Feyenoord nog mooier en sterker kunnen maken. De dalen moeten minder diep en de pieken liefst wat hoger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl