Jan Peters (l) en doelman Hans van Breukelen (r) geslagen na de 1-0 van Michel Platini
NOS VoetbalAangepast

1981: Krol riep 'komt-ie' tegen Van Breukelen

Het is de 51ste minuut van het beslissende WK-kwalificatieduel tussen Frankrijk en Nederland in 1981. Michel Platini scoort uit een vrije trap. Doelman Hans van Breukelen en aanvoerder Ruud Krol kijken elkaar vertwijfeld aan. Weg WK.

Wat ging er mis? Jan Peters en Krol leggen uit.

"Platini was de man waar alles om draaide", aldus Peters, destijds de directe tegenstander van Platini. "Een geweldige voetballer. Altijd aanvallend denken, veel scoren. Een van de beste spelers waartegen ik ooit heb gespeeld."

"Hij had wel trucjes om je uit je spel te halen", herinnert de Groesbeker zich. "Als je wegliep, dan tikte hij je even aan, waardoor je viel. Sommigen noemen het professioneel, maar dan kijk je wel even vreemd op..."

Specialist Platini

Platini was een vrijetrappenspecialist bij uitstek. Zijn reputatie was ook in Nederland bekend. Johnny Rep speelde in die tijd zelfs met hem samen bij het Franse Saint-Étienne.

"Er was voor de wedstrijd al veel geouwehoer, veel geklojo, over de vrije trap van Platini", weet Peters. "Wel of niet iemand bij de palen is vaak een discussie bij corners, maar nu ook bij de vrije trap. Zul je net zien dat we geklopt worden door een vrije trap. Daar was ik ziek van."

Jan Peters moet niet alleen Fransen passeren, maar ook een Franse haan

Voor Oranje staat er vanavond (20.45 uur) in het Stade de France veel op het spel en dat was 36 geleden ook zo in het Parc des Princes. Bij winst was kwalificatie voor het WK een feit, bij een gelijkspel zou een beslissingswedstrijd tegen Ierland volgen en verlies betekende uitschakeling.

Oranje hield in Parijs ondanks een Frans overwicht 50 minuten stand. Toen stoomde Alain Giresse op, was Ruud Krol niet in staat hem af te stoppen, volgde de pass van Giresse op Michel Platini en de overtreding van Johan Neeskens op Platini.

'Idee van Rep'

Frankrijk mocht een vrije trap nemen net buiten het strafschopgebied. Platini ging achter de bal en staan en Nederland hield zijn adem in. Doelman Hans van Breukelen oogde nerveus, keek nog even naar de afstand tot de verre paal. Een metertje. En toen gebeurde er iets merkwaardigs.

Aanvoerder Krol wees naar de Franse spits Bernard Lacombe, bleef wijzen en liep ondertussen naar de eerste paal, Van Breukelen zag Krol voor zich langs lopen en de Franse spits naderen en zag vervolgens Michel Platini de bal keurig in de verre hoek krullen.

1981: Frankrijk-Nederland 2-0

Vanaf zijn vakantieadres in Spanje vertelt Krol 36 jaar later wat de bedoeling was. Hij handelde in opdracht van bondscoach Kees Rijvers.

"John Rep opperde voor de wedstrijd dat ze in de Franse competitie iemand bij de eerste paal neerzetten bij vrije trappen van Platini", aldus Krol. "Zodat die paal beschermd was. Dan had je verder de muur en de andere hoek moest voor de keeper zijn."

"Daar hebben we voor de wedstrijd een discussie over gevoerd en niet iedereen was het er mee eens", gaat Krol verder. "Maar Rijvers wilde het. Toen had je nog niet zoveel tijd om dit soort zaken goed voor te bereiden. Nu is dat heel anders."

'Nee, Van Breukelen was niet boos'

Krol had een simpele reden om pas laat naar de paal te lopen. "Als ik vroeger bij de paal was gaan staan, was er iemand tussen de muur gaan staan, dan zou ik offside opheffen", aldus Krol. "Ik zie die bal aankomen en riep nog 'komt-ie' tegen Van Breukelen. Nee, hij was niet boos op mij. Dat kon ook niet, want de linkerkant was voor hem."

Michel Platini en Ruud Krol voor de aftrap in Parijs

Na de vrije trap was het over voor Oranje. "Het was de dooddoener", stelt Krol. Didier Six maakte tien minuten voor tijd definitief een einde aan de Nederlandse illusies. Het was het einde van een tijdperk voor Oranje. Tot 1988 bleef Nederland afwezig op een groot toernooi.

Jan Peters had vrede met de nederlaag. "Frankrijk had een geweldig team en speelde een geweldig WK in 1982 (vierde, red.). Ze hadden meer kwaliteiten dan wij. Net als nu eigenlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl