Het Android-kantoor op de Google-campus
NOS NieuwsAangepast

Veel Android-telefoons nog kwetsbaar door ontbreken updates

Ondanks beloftes van telefoonfabrikanten om Android-telefoons spoediger beveiligingsupdates te geven, blijven veel telefoons achterlopen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond.

Van de 182 populaire telefoons die de consumentenorganisatie testte, was vijf procent voorzien van de recentste beveiligingsupdate van deze maand. Vier op de vijf geteste telefoons liepen meer dan twee maanden achter.

Dat is riskant omdat in beveiligingsupdates problemen worden opgelost die een risico vormen voor de beveiliging van telefoons. Beveiligingsexperts raden altijd aan om zo snel mogelijk te updaten naar de nieuwste beveiligingsupdate.

Halfjaar oud

Van de geteste telefoons liep een kwart meer dan een halfjaar achter met zijn beveiligingsupdates. Hoe langer een telefoon geen beveiligingsupdates heeft gekregen, hoe groter het risico dat aanvallers een telefoon kunnen kraken.

Overigens zijn virussen op telefoons een veel minder groot probleem dan op laptops en desktop-computers. Toch lopen gebruikers een risico, bijvoorbeeld als politie- of inlichtingendiensten willen inbreken op een telefoon. Ook gerichte aanvallen van criminelen zijn een mogelijk risico.

Maatregelen

Android-eigenaar Google en makers van Android-telefoons hebben wel maatregelen genomen om voor betere updates te zorgen: zo worden nu elke maand beveiligingsupdates uitgegeven. Maar juist die updates worden vaak niet tijdig verspreid onder gebruikers, blijkt uit de inventarisatie.

Vooral Huawei, LG, Alcatel en het onbekendere Wiko doen het slecht, meldt de Consumentenbond. De Pixel-telefoons die Google zelf uitbrengt, doen het juist goed: die bevat de nieuwste beveiligingsupdate.

Samsung

Ook Samsung doet het relatief goed, vergeleken met andere merken, al zijn alsnog vier op de tien telefoons voorzien van een Android-update van drie maanden of ouder.

Vorig jaar begon de Consumentenbond een rechtszaak tegen Samsung, met de eis om Android-telefoons langer van updates te voorzien. De organisatie verloor een kort geding; daarop spande ze een bodemprocedure aan, die nog loopt.

Met de nieuwste Android-versie (8.0) wordt het overigens makkelijker voor fabrikanten van Android-telefoons om nieuwe versies van Android uit te rollen. Dat moet ook de beveiliging ten goede komen. De vraag is nog wel welke huidige Android-telefoons de nieuwste versie zullen krijgen.

In een reactie benadrukt Google dat het keihard werkt om de veiligheid van Android-gebruikers te beschermen. Daarbij wijst de internetgigant op de veranderingen in Android 8.0 en merkt op dat de appwinkel van Android, Google Play, al jaren een virusscanner heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl