Edgar Davids duelleert met Christian Karembeu tijdens het EK 2000
NOS VoetbalAangepast

Vijf redenen waarom Oranje wel/niet van Frankrijk wint

De glazen bol wordt dezer dagen volop gebruikt door de miljoenen bondscoaches die Nederland rijk is. Grijpt Oranje z'n laatste kans om zich te plaatsen voor het WK in Rusland? Of wordt het een fiasco en loopt Nederland opnieuw een eindronde mis?

Vijf redenen waarom Oranje van Frankrijk gaat winnen:

1. Robin van Persie.

Hij verloor nog nooit een WK-kwalificatiewedstrijd. Van de 21 gespeelde wedstrijden won hij er 19 en eindigden er twee in een gelijkspel. Moet bondscoach Dick Advocaat hem natuurlijk wel opstellen.

2. Dick Advocaat.

Over die bondscoach gesproken: Advocaat scoort met Oranje buitengewoon goed als het om WK-kwalificatiewedstrijden gaat. Hij verloor in 1992 alleen zijn allereerste, met 2-1 van Noorwegen. De tien daarna werden gewonnen (7) of gelijkgespeeld (3).

3. Transfers.

Ze zijn er maar druk mee in Frankrijk. Met Kylian Mbappé als stralend en peperduur middelpunt van 180 miljoen euro. Het leidde tot een 'transferverbod' van bondscoach Didier Deschamps. "Er mag niet over gesproken worden en het trainingskamp mag niet worden verlaten om een transfer af te ronden."

4. Druk.

Die is er niet alleen bij Oranje, maar zeker ook bij Frankrijk. Na het 2-1 verlies in Zweden kan een nieuwe misstap ook voor de Fransen fataal zijn. Frankrijk staat net als Nederland onder hoogspanning.

5. De les van Van Gaal.

Na de kansloze 2-0 oefennederlaag tégen Frankrijk in aanloop naar het WK 2014, gooide bondscoach Louis van Gaal het roer om: weg met 4-3-3 of de Hollandse school. Resultaat gaat vóór aanvallend en aantrekkelijk voetbal.

Met een 5-3-2-systeem boekte Van Gaal een ongekend succes in Brazilië. Advocaat valt nu zeer waarschijnlijk terug op hetzelfde systeem.

Danny Blind en Louis van Gaal in 2014 in Hoenderloo, ter voorbereiding op het WK

Vijf redenen waarom Oranje het niet gaat redden tegen Frankrijk:

1. 1936.

De laatste keer dat het officiële Nederlands elftal op Franse bodem van Frankrijk won. In 1953 zou een elftal met Nederlandse profs nog met 1-2 winnen in de beroemde Watersnoodwedstrijd. (1-6). In 1936 won Nederland met liefst 1-6, maar toen hadden we tenminste Bep Bakhuys (hattrick) nog in de spits. Van de zeven wedstrijden die Oranje daarna nog in en tegen Frankrijk speelde, gingen er vijf verloren.

2. Stade de France (1).

In dat stadion won Nederland nog nooit. Oranje wist er zelfs niet één keer te scoren. Maar hé, er werd ook pas twee keer gespeeld. (0-0 tegen België op het WK 1998 en 2-0 verlies tegen Frankrijk in een oefenwedstrijd in 2014)

3. Didier Deschamps.

De Franse bondscoach is op recordjacht. Frankrijk won 40 van de 65 interlands onder zijn leiding. Deschamps kan op gelijke hoogte komen met recordhouders Michel Hidalgo en Raymond Domenech, die 41 keer wonnen met 'Les Bleus'.

4. Stade de France (2).

Frankrijk is schier onverslaanbaar in dat stadion. De Fransen speelden 40 competitieve interlands in het Stade de France, daarvan werden er slechts 4 verloren. De laatste nederlaag was ook meteen de meest pijnlijke: de EK-finale van 2016.

5. Robin van Persie.

Als Nederland het moet hebben van een 34-jarige spits die duidelijk zijn beste tijd heeft gehad, zit er iets niet goed. Al kan bondscoach Dick Advocaat hem natuurlijk ook niet opstellen.

Robin van Persie op de training in Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl