De tafel van Studio Voetbal van zondag 27 augustus
NOS VoetbalAangepast

'Advocaat is een meester in de korte termijn en kan een opstelling maken'

Na drie speeldagen staat Feyenoord weer waar het vorig seizoen eindigde: aan kop van de eredivisie. Samen met PSV zijn de Rotterdammers als enige zonder puntenverlies.

Ajax zwalkte lange tijd als een murw gebeukte Ierse bokser op het stroperige kunstgras in Venlo, maar won wel. Een lichtpuntje na een rampzalige week voor het Nederlandse voetbal. En dat met de cruciale interland van Oranje tegen Frankrijk voor de boeg.

Tom Egbers besprak het wel en wee van het Nederlandse voetbal met Pierre van Hooijdonk, Willem Vissers, Zeljko Petrovic en Aad de Mos.

Gudde & Van Geel

Feyenoord won zondag moeiteloos met 5-0 van Willem II en lijkt nu al net zo stabiel als de kampioensploeg van voor de zomer. "Knap", vindt Petrovic, die de meeste credits geeft aan afscheidnemend algemeen directeur Eric Gudde en technisch directeur Martin van Geel. "Alle andere directeurs hadden Van Bronckhorst twee jaar geleden na die zeven nederlagen ontslagen. Zij niet..."

"Geloof me", relativeert Van Hooijdonk. "Van Bronckhorst is de eerste en ook de laatste trainer van Feyenoord die na zeven nederlagen op rij gewoon mag blijven."

Boëtius wint potje 'steen-schaar-papier' in De Kuip

Hoe dan ook, de zon straalde opnieuw in Rotterdam-Zuid. Zozeer zelfs dat de de spelers bij 4-0 op wel heel originele wijze bepaalden wie de strafschop mocht nemen. Met een handspelletje.

Niet voor herhaling vatbaar, vindt Van Hooijdonk. "Een trainer moet altijd een lijst hebben met vijf namen. Dit ziet er grappig uit, maar je ziet ook weleens mensen ruzie maken. Dat is tenenkrommend."

Champions League

Ajax mist voor het eerst in 66 jaar op sportieve gronden een Europees hoofdtoernooi, PSV voor het eerst in 44 jaar. Een ramp, vindt de Volkskrant-journalist Vissers: "Zowel Ajax als PSV wil Champions League spelen en kampioen worden. Voor hen is de helft van het seizoen nu al verpest."

Feyenoord mag juist voor het eerst sinds lange tijd weer aantreden in de Champions League. Daarin stuit het op Sjachtar Donetsk, Manchester City en Napoli.

Aad de Mos ziet het wel zitten: "Ben heel benieuwd hoe Feyenoord het in de Champions League gaat doen. Ze hebben een beter plan dan Ajax. Je hebt toch een plan-B en plan-C nodig. Dat kan dit Feyenoord."

Arrogant

Ook Petrovic acht Feyenoord niet kansloos in de Champions League. "Sjachtar Donetsk is niet meer het Sjachtar van een paar jaar geleden", aldus de Montenegrijnse trainer. "Bij de eerste twee willen eindigen is arrogant, maar plaats drie kan. En dat kan ook zomaar plaats twee worden."

Realistisch of niet, volgens Van Hooijdonk zitten er voor Feyenoord alleen maar voordelen aan de Champions League: "Het worden prachtige wedstrijden. Alles is bonus."

'Oranje is niet kansloos tegen Frankrijk'

Maar eerst wacht een cruciale week voor Oranje in de kwalificatie voor het WK in Rusland. Donderdag is Frankrijk de tegenstander in het Stade de France, drie dagen later komt Bulgarije op bezoek in Amsterdam.

Een nederlaag tegen Frankrijk kan al bijna fataal zijn. Toch zijn de voetbalkenners aan tafel optimistisch. "Dick Advocaat is een meester in de korte termijn en kan een opstelling maken", weet De Mos.

Opstelling Oranje (door Pierre van Hooijdonk)

Robin van Persie

Deze week verraste de bondscoach door Robin van Persie op te nemen in zijn voorselectie. Of de aanvaller van Fenerbahçe donderdag ook van waarde kan zijn, is de vraag. Hij is namelijk geblesseerd geraakt aan zijn schouder.

Vissers: "Hij kiest bewust voor ervaren spelers, die in het buitenland spelen. In het geval van Van Persie zou je zeggen: dit slaat nergens op. Maar Advocaat kent zijn talent en vertrouwt daarop."

Van Hooijdonk plaatst nog wel een kanttekening: "Van Persie ga je niet brengen vanaf het begin. Zijn rol is als invaller. Maar wat is dan nog de rol van Bas Dost?"

'Is er eigenlijk wel een bod op Dolberg?'

Op donderdagavond sluit ook de transfermarkt. En dat is geen dag te vroeg, want die markt lijkt volledig doorgedraaid. De megatransfer van Neymar van Barcelona naar Paris Saint-Germain lijkt nog maar het begin.

Ook het Franse wonderkind Kylian Mbappé van AS Monaco lijkt op weg naar Parijs. En Barcelona heeft zijn gewenste opvolger van Neymar eindelijk binnen: Ousmane Dembélé komt voor 105 miljoen over van Borussia Dortmund.

'Is er wel belangstelling?'

Laten AS Monaco en Borussia Dortmund nu hun oog vallen op Kasper Dolberg? AS Monaco zou 50 miljoen willen betalen voor de Deense spits.

"Maar ze hebben toch al 100 miljoen op de bank?", vraagt Vissers retorisch. "Ze moeten het alleen doen als ze het stadion willen kopen of van de beurs willen gaan. Maar dan moeten ze het gewoon communiceren."

Van Hooijdonk: "Is er wel echt een bod? Of is het een broodjeaapverhaal?", vraagt Van Hooijdonk zich af. "Het komt Ajax wel heel goed uit om dit nu in de wereld te brengen. En ik heb nog niemand gehoord die de belangstelling bevestigd heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl