Stan Valckx bij een wedstrijd van VVV Venlo
NOS VoetbalAangepast

'Geen sneeuw, maar VVV kan Ajax opnieuw verrassen'

Het is een mooi affiche voor de zondagmiddag: VVV-Venlo tegen Ajax. De kleine Limburgse club, die het zo goed doet, tegen de geplaagde grootmacht uit Amsterdam. De gedachten gaan terug naar dertig jaar geleden, toen moeder natuur een belangrijke rol speelde in de toen zo verrassende overwinning van VVV.

In Venlo weten ze het nog al te goed: het gaat over de befaamde sneeuwwedstrijd. Het was 15 februari 1987. Ajax kwam op bezoek in stadion De Koel, dat door een fikse sneeuwbui was omgetoverd in een winters tafereeltje van Anton Pieck.

Scheidsrechter Ignace van Swieten zag geen reden om de wedstrijd af te gelasten, liet de oranje bal uit het materiaalhok halen en de lijnen sneeuwvrij maken.

De mannen van Ajax-trainer Johan Cruijff (die een paar maanden later de Europacup II wonnen) wisten zich nauwelijks raad met het spekgladde veld en kukelden voortdurend om. VVV (toen nog zonder de toevoeging Venlo) wachtte rustig af en counterde naar een klinkende 3-0 zege.

Stan Valckx was de maker van het eerste doelpunt. "Ik word er nog vaak aan herinnerd", vertelt Valckx, tegenwoordig manager voetbalzaken bij VVV-Venlo. "Het was zo speciaal, vooral ook voor de fans. Dat seizoen wonnen we twee keer van Ajax. Een kleine club als VVV tegen het grote Ajax: heel bijzonder."

De selectie van VVV in 1987: Stan Valckx op de onderste rij, derde van links

Valckx: "Winnen van Ajax, ja dat kan weleens gebeuren, maar het totaalplaatje van die wedstrijd maakte het extra speciaal. Een uur voor de wedstrijd begon het te sneeuwen, maar het veld was bespeelbaar en wij hadden gewoon korte broeken en shirts aan."

En zo ziet de manager voetbalzaken zondag opnieuw kansen voor 'zijn' VVV-Venlo. "Die geschiedenis kan zich herhalen, niet de sneeuw natuurlijk, maar wel het resultaat. Wij kunnen Ajax verrassen, maar als elf spelers van Ajax het op de heupen krijgen, wordt het lastig voor ons."

Tot dusver begon de ploeg prima aan het eredivisieseizoen. "We hebben nu zes punten uit twee wedstrijden: een luxe. Stiekem hoop je altijd op zo'n goede seizoensstart, dus dit is extra genieten. Die jongens werken keihard en gaan vol vertrouwen spelen tegen Ajax."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl