Julian Alaphilippe gaat als eerste over de finish in de achtste Vuelta-etappe
NOS WielrennenAangepast

Alaphilippe wint rit; Froome doet goede zaken

In de achtste etappe van de Vuelta heeft rodetruidrager Chris Froome zijn positie wat versterkt en Julian Alaphilippe de etappezege voor zich opgeëist.

Na een lange aanloop met twee hellingen van de derde categorie zat het venijn van de etappe hem in de staart, met de loodzware Xorret de Catí: 5 kilometer klimmen à 9 procent en een piek van 18 procent, gevolgd door 2 kilometer dalen naar de meet.

Alaphilippe bleef tijdens de klim met Rafal Majka over van een omvangrijke kopgroep, zag Jan Polanc aansluiten in de afzink en reed in de slotmeters weg bij de Pool en de Sloveen. Daarachter konden alleen Alberto Contador en Jésus Hernandez zich naast Froome handhaven.

Alaphilippe wint achtste etappe; Froome pakt tijd

Tijdwinst voor Froome

Na zo'n 35 kilometer koers reden 21 renners (onder wie Michel Kreder van Aqua Blue Sport en Daan Olivier van Lotto-Jumbo) weg. Nelson Oliveira vormde het grootste gevaar voor Froome, maar diens Sky-ploeg zorgde ervoor dat de Portugees de rode trui alleen virtueel even mocht dragen.

Bora-renner Majka viel op 6 kilometer van de finish aan tijdens de korte, maar zware klim naar de Xorret de Catí aan. Alaphilippe gaf geen krimp en ook de snel dalende Polanc sloot aan, waarna Alaphilippe zijn ploeg QuickStep de derde ritzege in deze Vuelta schonk.

In de favorietengroep hield Froome zich lang gedeisd, maar op 3 kilometer van de finish viel hij aan, waarna hij met Contador en Hernández op 1.27 finishte.

Bol duikelt

Jetse Bol, die vrijdag nog van de 32ste naar de 7de plaats klom, gaf 3.53 toe en maakte een duikeling naar de 18de plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl