NOS SportAangepast

Wereldkampioen Bouwmeester dankt broer: een keigoed team

Bouwmeester grijpt wereldtitel op zeilloze dag

"Dit is wel bizar", zegt Marit Bouwmeester met een lach op haar gezicht. Dankzij een gebrek aan wind op het IJsselmeer bij de finaleraces is ze zojuist zonder te zeilen wereldkampioen geworden in de Laser Radial-klasse.

Pas na tweeënhalf uur dobberen werd duidelijk dat er niet meer gezeild ging worden vandaag. "Soms is wachten erger dan varen", vertelt Bouwmeester. "Ik had zoiets van: laten we gaan. Ik wil ervoor strijden."

De eerste twee races bij de WK in Medemblik mislukten voor de olympisch kampioene volledig. "Ik begon onwijs slecht en was veel te afwachtend, zelfs een beetje laf. Dat werd keihard afgestraft."

Marit Bouwmeester op het Nederlandse water

Een kampioenswaardige inhaalrace bracht haar op de voorlaatste dag weer aan de leiding. "Ik heb hier een van mijn beste races ooit gevaren", kijkt Bouwmeester tevreden terug.

De wereldtitel in eigen land is een enorme opsteker voor de 29-jarige Friezin. Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro kampte ze met een rugblessure. Zo erg, dat ze haar eigen schoenen niet kon aandoen.

Bouwmeester dankt broer

Daarbij moest ze na Rio afscheid nemen van haar succesvolle coach Jaap Zielhuis, die als hoofdcoach in dienst ging bij de bond. Bouwmeester wist haar broer Roelof te overtuigen een samenwerking aan te gaan.

"Alle credits voor Roelof. We wilden hier zo graag pieken en laten zien dat ik de olympische titel waard ben. We zijn een keigoed team. Ik wil de sport de komende vier jaar domineren en dit is pas het begin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl