De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bij het afscheid van zijn Haagse collega Van Aartsen
NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb en Van Aartsen: formatie sluit zich op in ivoren Haagse toren

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en ex-burgemeester Van Aartsen uit Den Haag zijn zeer kritisch over het verloop van de formatie. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houden te veel informatie geheim, zoeken geen steun in de samenleving en sluiten zich teveel op.

Aboutaleb snapt niet dat er zo weinig informatie wordt gedeeld over de besproken onderwerpen aan de formatietafel. "Je moet er open en eerlijk over zijn. De samenleving is niet gek, die weet donders goed wat er in het land speelt", zei de Rotterdamse burgemeester in het programma Kamerbreed op NPO Radio 1.

Ivoren toren

Zijn ex-collega Van Aartsen noemt het merkwaardig dat er "moord en brand" wordt geschreeuwd bij een lek, zoals vorige week via het Algemeen Dagblad. "Wees niet zo bang", adviseert hij. "Sluit je niet op in die ivoren toren."

De twee bestuurders zijn bezorgd, omdat het vinden van maatschappelijke steun belangrijk is voor de stabiliteit van het land, zoals informateur Herman Tjeenk Willink ook benadrukte. Van Aartsen noemt het heel merkwaardig dat de onderhandelende partijen zich "opgesloten" hebben.

Je moet er open en eerlijk over zijn. De samenleving is niet gek, die weet donders goed wat er in het land speelt.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb

De burgemeesters van de vier grote steden hebben geen uitnodiging gehad om langs te komen en te praten over de problemen die vooral in gemeenten aangepakt moeten worden, zoals onderwijsachterstanden, energietransitie, migratie en het scheppen van meer banen. Aboutaleb: "Dat komt allemaal op ons bordje en dan valt het tegen dat we nog geen telefoontje hebben gehad."

Aboutaleb heeft Rutte gebeld om hem aan de afspraak te herinneren. "Hij reageerde afhoudend, maar dat ligt niet alleen aan hem, het zijn ook de andere partijen en formateur Zalm." Een reminder naar de VVD-leider heeft ook niet geholpen. Het gaat Aboutaleb niet om de uitnodiging, maar over de betrokkenheid bij de aanpak van maatschappelijke problemen.

Van Aartsen vreest de gevolgen van het gebrek aan onderling vertrouwen tussen D66 en de ChristenUnie, waardoor mogelijk een zeer gedetailleerd, dichtgetimmerd regeerakkoord wordt gemaakt. "Dat verdient Nederland niet." Van Aartsen nam in februari afscheid als burgemeester van Den Haag en werkt nu als waarnemend commissaris van de koning in de provincie Drenthe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl