Yingluck bij haar aankomst bij het hooggerechtshof, begin deze maand
NOS Nieuws

Thaise ex-premier Yingluck naar Dubai gevlucht, meldt CNN

De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra bevindt zich volgens CNN in Dubai. Volgens een bron binnen haar politieke partij is ze twee dagen geleden naar het land gevlucht, waar haar broer Thaksin, eveneens oud-premier, al woont.

Yingluck moest vandaag in Thailand voor de rechter verschijnen voor het vonnis in een langslepende zaak over rijstsubsidies, die ze ten onrechte zou hebben uitgedeeld. Ze kan een celstraf van tien jaar krijgen.

De bron die CNN citeert zegt dat Yingluck "gezond en wel" is aangekomen in Dubai. Ze was de eerste vrouw die premier van Thailand werd.

Thaksin

De Thaise militaire autoriteiten, die Yingluck drie jaar geleden afzetten, zeggen niet te weten waar ze is. Een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Haar advocaat deelde de rechtbank vandaag mee dat zijn cliënte wegens ziekte niet aanwezig kon zijn. Toen ging meteen al het gerucht dat ze het land verlaten had.

De rechtszaak tegen Yingluck zou het sluitstuk worden van de strijd van de Thaise elite tegen de brede volksbeweging die door Thaksin was opgericht.

Hij werd in 2006 ten val gebracht in een coup. Als premier kondigde zijn zus Yingluck in 2013 amnestie voor Thaksin af, wat tot maandenlange straatprotesten leidde. Het leger maakte daar in 2014 een eind aan en greep de macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl