Minister Dijsselbloem en CEO Maurice Oostendorp voor het hoofdkantoor van de Volksbank
NOS Nieuws

Iets lagere winst voor staatsbank de Volksbank

Bij de Volksbank zijn ze meer dan tevreden over de resultaten en prestaties van de bank. "De cijfers zijn goed, de bank is financieel gezond, we hebben sterke kapitaalbuffers, en meer en tevreden klanten", zegt bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp.

De nettowinst van de Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, RegioBank en ASN Bank en hypotheekdochter BLG Wonen, kwam uit op 177 miljoen euro, een lichte daling ten opzichte van de 181 miljoen vorig jaar.

Door de aantrekkende economie kon 20 miljoen euro uit de stroppenpot met voorzieningen voor wanbetalingen en slechte leningen gehaald worden. Vooral particuliere hypotheken met een betalingsachterstand daalden. De gezamenlijke banken kregen er 42.000 klanten bij en telt nu 1,37 miljoen.

Starters op de woningmarkt

De hypotheekportefeuille groeide doordat veel nieuwe hypotheken werden verstrekt. "De woningmarkt stijgt hard, de concurrentie is heftig en wij willen zoveel mogelijk mensen helpen met het financieren van een eigen huis," zegt Oostendorp.

De hypotheekportefeuille groeit nu al vijf jaar op rij. Volksbank heeft nu voor 45,3 miljard euro hypotheken op de balans staan. Tegelijkertijd werden ook veel extra aflossingen gedaan door de lage rente.

De stijgende huizenprijzen en de schaarste op de woningmarkt baren Volksbank wel zorgen, vooral voor de positie van starters. Al een paar jaar pleit de bank voor bouwsparen en een beter balans tussen sparen en lenen.

We proberen de rente nog een beetje hoger te houden dan andere banken, maar ik geef toe de rente is heel laag

Bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp van de Volksbank

Spaarrente

Er werd meer spaargeld naar de bank gebracht. Het spaartegoed steeg met twee procent naar 37,4 miljard euro. Volksbank heeft ruim 10 procent van de Nederlandse spaarmarkt in handen.

"We proberen de rente nog iets hoger te houden dan andere banken, maar ik geef toe de rente is heel laag." SNS geeft op spaarrekeningen 0,3 procent rente, tegen 0,1 procent bij de andere grootbanken. Ook op betaalrekeningen geeft SNS een rentevergoeding. Sparen is gewoon goed, vindt Oostendorp, want het verhoogt de financiële weerbaarheid. "En dat proberen we te stimuleren."

Staatsbank

De Volksbank is nog voor 100 procent in handen van de staat. SNS Reaal werd in 2013 genationaliseerd door zware problemen met de vastgoedportefeuille. De verzekeringspoot werd afgesplitst en verkocht aan het Chinese Anbang en gaat onder de naam Vivat door het leven.

Tot nu toe heeft de staat geen aanstalten gemaakt om de bank te verkopen of naar de beurs te brengen. SNS Bank is de op drie na grootste bank van Nederland.

De Volksbank kondigde eerder aan dat de komende jaren 800 à 900 banen verdwijnen. Ook het management wordt vereenvoudigd waardoor het aantal senior managers wordt teruggebracht van 47 naar ongeveer 30. Ook bij ABN Amro werd onlangs de top afgeslankt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl