Het Vitalis College in Breda, een van de scholen van het ROC West-Brabant
NOS NieuwsAangepast

Onderwijsinspectie: onvoldoende vertrouwen in ROC West-Brabant

Opnieuw is een groot roc onder vuur komen te liggen. De Inspectie van het Onderwijs heeft onvoldoende vertrouwen in het bestuur van ROC West-Brabant, een regionaal opleidingscentrum met zo'n 25.000 leerlingen.

Er zijn al langer zorgen over het roc. Begin vorig jaar waren er ook inspectiebezoeken aan de onderwijsinstelling, waarbij de conclusie werd getrokken dat er verbetering nodig was. Uit vervolgonderzoeken bleek dat er een verbetering in gang was gezet, maar dat de resultaten daarvan onvoldoende waren om de strengere controles te stoppen.

Visie

Nog altijd zijn de verbeteringen onvoldoende. "Het bestuur dient beter zorg te dragen voor (...) de kwaliteit van het onderwijs", zo staat in het rapport. Er worden wel maatregelen genomen, maar die zijn niet gebaseerd op een voor iedereen duidelijke en samenhangende visie. Welke problemen de leerlingen concreet ervaren, wordt niet duidelijk uit het rapport.

Financieel staat de instelling er niet slecht voor, in tegenstelling tot de roc's die de afgelopen jaren in de problemen kwamen. Zo ging in 2012 onderwijskoepel Amarantis ten onder en in 2015 kwam ROC Leiden in financieel zwaar weer.

Voorzitter

In de Volkskrant zegt de interim-voorzitter van ROC West-Brabant Rob Neutelings dat de instelling het voor 95 procent eens is met de kritiek van de inspectie. Volgens hem komt het goed en is er al veel veranderd sinds een concept van het rapport in april al aan het bestuur van de school werd gegeven.

Het concept werd toen gedeeld met de managers en directeuren van de 400 opleidingen van het roc. Neutelings: "Dat werkte. Opvallend was dat ze zich bijna aangetast voelden in hun beroepseer. Ze hebben de mouwen opgestroopt en wilden aan de slag."

In november komt de inspectie opnieuw langs voor een onderzoek, Neutelings heeft er vertrouwen in dat er dan wel tevredenheid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl