De Cinquantenaire-moskee in Brussel
NOS NieuwsAangepast

België wil meer zicht op bezoekende imams

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wil meer zicht krijgen op de imams in België. Hij roept de moskeeën op elke imam die er predikt te melden bij het Moslimexecutieve, de centrale raad die de moslims vertegenwoordigt. Dat orgaan wordt gevraagd deze informatie door te geven aan de Dienst voor de Veiligheid van de Staat, zei Geens in het actualiteitenprogramma Terzake van de VRT.

Geens deed zijn uitspraken naar aanleiding van het verblijf van imam Abdelbaki Es Satty in België. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Es Satty kwam om bij de explosie in een huis in Alcanar, dat vermoedelijk de uitvalsbasis was voor de aanslagplegers.

Geens wil weten welke imams er in België prediken en aan welke moskee ze verbonden zijn. Zo komt er ook zicht op niet-erkende moskeeën en imams en kunnen "toevallige passanten" worden opgemerkt. Es Satty verbleef vorig jaar een aantal maanden in België.

Verdacht

De Youssef-moskee in Diegem, vlak bij Vilvoorde, waar de man heeft gepredikt, heeft alert gereageerd, zegt Geens. De leiding van de moskee vond het gedrag van Es Satty al snel verdacht en rapporteerde dat bij de lokale autoriteiten. De man kon geen verklaring van goed gedrag overleggen.

Geens stelt dat België niets te verwijten valt over de aanslagen in Catalonië. "De Spaanse overheid heeft ons nooit duidelijk gemaakt dat hij gevaarlijk was, hoewel hij lang in Spanje heeft gewoond." Es Satty kon met zijn Spaanse verblijfsvergunning naar België reizen. "Hij mocht vrij ons land in. Ik kan het vrije verkeer van personen in Europa niet uitschakelen," zegt Geens.

Extreem

De voorzitter van de moskee in Diegem, Soliman Akaychouc, zegt dat Es Satty bij hem aanklopte voor een baan. "Tijdens het vragen naar zijn documenten gedroeg hij zich zeer verdacht, waarop wij hem duidelijk hebben gemaakt dat hier geen plaats voor hem was en dat hij moest vertrekken."

Es Satty hield een aantal testpreken in de moskee en ook die waren verdacht, zegt burgemeester Jean-Pierre de Groef van Machelen-Diegem. "Daaruit bleek dat hij het niet deed zoals de profeet, zoals zij dat noemen, maar dat hij er feller, extremer op inging." Er waren geen aanwijzingen dat hij in Diegem moslimjongeren ronselde of een aanslag voorbereidde.

De Belgische politie heeft de Catalaanse politie daarna benaderd met de vraag of zij meer over Es Satty wisten. Het antwoord zou zijn geweest dat er wel iemand bekend was met dezelfde achternaam, maar dat dat misschien niet dezelfde persoon was en dat hij in Spanje in de gevangenis had gezeten. Met die informatie is verder niets gedaan, zegt correspondent Edwin Winkels. In Spanje is hierover inmiddels discussie ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl