NOS NieuwsAangepast

Miljoenen voor Texaans echtpaar na 21 jaar onschuldig in de cel

Dan en Fran Keller werden in 1992 veroordeeld voor het misbruiken van een 3-jarig meisje in hun kinderopvang in Austin, Texas. In 2013 kwamen ze vrij nadat was gebleken dat ze het misbruik nooit hadden gepleegd. Voor de 21 jaar die ze onschuldig hebben vastgezeten, krijgen ze nu een compensatie: 3,4 miljoen dollar.

Begin jaren 90 klaagden verschillende kinderen over de crèche van de twee. Huisdieren zouden worden gemarteld en het stel zou satanische rituelen houden.

Na een onderzoek van de politie werden ze beschuldigd van misbruik. Er was fysiek bewijs, claimde een dokter. De Kellers kregen beiden 48 jaar celstraf.

Amerikanen bang

Volgens hun advocaat was er destijds in de Amerikaanse samenleving een grote angst voor geheimzinnige sektes die het op kinderen hadden gemunt. "De rechtszaak tegen de Kellers liep op het hoogtepunt van deze gekte", zei hij.

In 2013 werd bekend dat de dokter een fout had gemaakt en had gelogen tijdens de rechtszaak. Ook zei het veronderstelde slachtoffer dat ze zich niet kon herinneren dat ze ooit misbruikt was. Bovendien hadden de rechercheurs in de verhoren van de kinderen suggestieve vragen gesteld. De Kellers werden daarop vrijgelaten.

Nieuwe spullen kopen

Gisteren kregen de 67-jarige Fran en 75-jarige Dan te horen dat ze gecompenseerd worden voor de jaren dat ze onschuldig hebben vastgezeten. Ze krijgen 80.000 dollar per jaar in de cel. Ook krijgen ze elk jaar 5 procent rente op dit bedrag uitgekeerd. Samen komt dit neer op 3,44 miljoen dollar, zo'n 2,9 miljoen euro.

"Nu hoeven we eindelijk niet meer op ons geld te letten bij het betalen van rekeningen", zei Fran tegen de krant Austin American-Statesman. "We kunnen gaan leven - en hebben geen nachtmerries meer." Het stel gaat een huis, auto en een beter gehoorapparaat voor Dan kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl