NOS NieuwsAangepast

Dit weten we over de terreurdreiging in Rotterdam

Het nieuws over de terreurdreiging in Rotterdam kwam aan het begin van woensdagavond naar buiten, toen bij de concertzaal Maassilo in Rotterdam plotseling veel politie verscheen. Dit is wat we tot nu toe weten.

- Aan het einde van de middag krijgt de politie in Rotterdam een tip van collega's uit Spanje. De inhoud: een mogelijke aanslag bij een concert van de band Allah-Las in de Maassilo. Dat concert staat gepland voor 20.30 uur.

- De politie, burgemeester Aboutaleb en de concertorganisator overleggen over het laten doorgaan van het concert met extra beveiliging. Dat gebeurt uiteindelijk niet: de dreiging is volgens Aboutaleb zo serieus, dat wordt besloten het concert af te gelasten.

- Om 19.41 uur twittert de concertzaal dat het om een terreurdreiging gaat. Bij de Maassilo is veel politie; bezoekers worden weggestuurd.

Overzicht: concert afgelast om terreurdreiging, Spaanse auto met gasflessen gevonden

- De bandleden van Allah-Las verlaten de Maassilo om 20.40 uur - onder politiebegeleiding.

- Rond 21.30 uur zien agenten een bestelauto met Spaans kenteken in de Mijnsherenstraat, op zo'n 600 meter van de Maassilo. De auto valt volgens Aboutaleb op omdat die een paar keer heen en weer rijdt. De auto wordt gestopt. In het laadruim blijken enkele gasflessen te liggen.

- Aboutaleb vertelt om 21.50 uur op een persconferentie over de vondst. Hij wil geen conclusies trekken over een mogelijk verijdelde aanslag. Het kan volgens hem ook gaan om een loodgieter of lasser die toevallig in de buurt was.

- De bestuurder van de bestelauto is aangehouden en wordt verhoord. Meer aanhoudingen zijn er niet.

- Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet veranderd en blijft 4 op een schaal van 5. Dat staat voor een reële dreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl