Ganzen
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Overijssel schiet ganzen wel heel gemakkelijk af, vindt de rechter

De Raad van State geeft Overijssel een tik op de vingers. De provincie laat ganzen afschieten in een aantal beschermde natuurgebieden, terwijl onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de ganzenpopulaties en andere vogels in de gebieden. Ook ontbreekt het aan de juiste vergunningen, aldus de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter vindt dat de provincie snel orde op zaken moet stellen. Binnen een half jaar moet er gedegen onderzoek worden gedaan naar de noodzaak van ganzenafschot en de gevolgen daarvan.

De uitspraak van de Raad van State volgt op een zaak die was aangespannen door Vogelbescherming Nederland. Het gaat daarbij om het afschieten van ganzen in de beschermde natuurgebieden De Wieden en in de uiterwaarden van het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht.

Al in december 2015 vernietigde de Raad van State een besluit van de provincie om daar ganzen af te schieten omdat er geen vergunning voor was verleend op grond van de Natuurbeschermingswet. Toen al zei de rechter dat beter onderzoek had moeten worden gedaan naar mogelijk negatieve effecten voor de natuurgebieden en de (beschermde) diersoorten die daar leven.

Nieuw besluit

Ondanks het negatieve oordeel van de Raad van State en bezwaren van Vogelbescherming Nederland besloot het provinciebestuur van Overijssel dat voor het afschieten van ganzen in de natuurgebieden toch geen vergunning nodig zou zijn.

Maar, zo stelt de Raad van State nu: het provinciebestuur kon dat besluit niet nemen zonder nader onderzoek naar de gevolgen voor De Wieden en de uiterwaarden. De Raad wijst er bijvoorbeeld op dat sprake is van een 'instandhoudingsdoelstelling' van de kolgans. Dan zal op zijn minst onderzocht moeten worden of de populatie kolganzen in stand blijft als er tegelijkertijd toestemming is om ze af te schieten.

Ook vraagt de Raad zich af wat de gevolgen zijn voor andere vogels die in de buurt broeden en mogelijk verstoord worden door jagers.

Proceskosten

In formele bewoordingen concludeert de hoogste bestuursrechter in Nederland dat het provinciebestuur van Overijssel zich "dan ook niet op het standpunt heeft kunnen stellen dat de aangevraagde activiteit niet vergunningsplichtig is."

De provincie moet volgens RTV Oost niet alleen binnen een half jaar onderzoek doen, maar is door de Raad van State ook veroordeeld tot het betalen van alle kosten die Vogelbescherming Nederland tot nu toe heeft gemaakt om te procederen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl