Het strand bij Vlissingen gisteren
NOS NieuwsAangepast

Dagje 'echte zomer' veroorzaakt 'monsterfile' naar de kust

Dat het vandaag een warme dag wordt, is niet alleen te merken aan de felle zon, maar ook aan de situatie op de wegen. Het kan vandaag 29 graden worden en veel mensen kiezen ervoor om een dagje aan het strand te liggen. Vooral in Zeeland begint het erg druk te worden.

Rond 11.30 stond er in Zeeland "een monsterfile" van 40 kilometer op de A58 tussen Zegge en Goes, meldt de ANWB. Ook op andere wegen is het druk, zoals de A12 naar Den Haag.

Dat het vandaag zo druk is op de wegen heeft waarschijnlijk te maken met het wisselvallige weer van de afgelopen tijd. Het heeft niet wekenlang achter elkaar geregend, maar echt fantastisch zomerweer is het ook niet. In sommige media wordt gesproken van een 'lente-achtige zomer'. Blijft het zo?

Van het fenomeen lente-achtige zomer heeft hij nog niet gehoord, maar meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza erkent dat het weer de laatste maanden licht wisselvallig is. "Maar dat is niet zo bijzonder. Eigenlijk is het gewoon een Hollandse zomer."

De Hollandse zomers van de laatste jaren kenden echter wel regelmatig (mini-)hittegolven. Die zijn er niet echt dit jaar. De temperaturen zijn wat gemiddeld en het blijft nauwelijks twee dagen achter elkaar droog.

Niet alleen in Nederland, maar ook bij de zuiderburen wordt op Twitter geklaagd over de kwakkelzomer.

Klaassen: "Wat we missen is een periode met volop zon en geen neerslag, een paar dagen achter elkaar. Dat ontbreekt. Het is wat aan de wisselvallige kant, maar er zitten ook goede dagen tussen."

Vandaag is zo'n goede dag. "Het wordt een heel mooie dag. In het zuiden kan het zelfs 30 graden worden. Daar is niks lente-achtigs aan, dat is gewoon zomers. Vanmiddag kan er lokaal een onweersbui vallen. Maar ik verwacht geen zware buien."

De weersverwachting voor vanmiddag, met 29 graden in Zuid-Limburg

En het blijft deze week best aardig weer. Tot in het weekend blijft het meestal droog met temperaturen boven de 20 graden. "Daarna is er weer veel onzekerheid, dat moeten we gewoon even afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl