NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 23 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het wordt zomers warm met 25 tot lokaal 29 graden. Aan het einde van de dag in het zuiden mogelijk een onweersbui.

Wat heb je gemist?

In Marokko zijn twee mannen opgepakt in verband met de aanslagen in Spanje. Een van hen is een 28-jarige man die twaalf jaar in Barcelona heeft gewoond en wordt verdacht van banden met Islamitische Staat. Hij zou de aanslagen van donderdag hebben toegejuicht op Facebook.

De tweede verdachte is een inwoner van de Spaanse plaats Ripoll, waar een aantal van de leden van de terreurcel ook vandaan komt. Het is niet bekendgemaakt waar hij van wordt verdacht.

Politiemensen doen onderzoek bij het busje dat gebruikt werd bij de aanslag in Barcelona

In Hongkong is het openbare leven ontregeld door de tropische storm Hato. De straten zijn verlaten, de effectenbeurs is gesloten en scholen en de meeste kantoren zijn dicht. Ook zijn honderden vluchten geannuleerd.

De storm met windvlagen tot 155 kilometer per uur stuwt de golven in de haven van de stad hoog op. Ook valt er veel regen. Op sommige plaatsen in Hongkong kan het waterpeil met vijf meter stijgen. Rondvliegende dakpanelen en boomtakken hebben al flinke schade veroorzaakt.

Nederlandse bedrijven doen zaken met natuursteengroeven in India waar kinderarbeid voorkomt. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek in India bij 22 steengroeven. Ook werken in die mijnen arbeiders die schulden hebben bij hun werkgever waardoor ze kwetsbaar zijn voor schuldslavernij.

In een reactie zeggen de drie betrokken bedrijven dat ze al maatregelen nemen tegen misstanden in de natuursteensector. Probleem is vaak dat ze zaken doen met tussenpersonen van wie niet duidelijk is waar ze hun natuursteen kopen.

Om half zes wakker worden op een yogamatje, om half zeven de dansvloer op en twee uur later, hup, naar kantoor. Dat is het idee van Daybreaker, een ochtendfeest dat vandaag voor het eerst gehouden wordt in Amsterdam.

Het concept komt uit New York, waar het vrij gebruikelijk is om in de (heel vroege) ochtend allerlei activiteiten te ondernemen. Ook in de hoofdstad lijken er genoeg vroege vogels te zijn die warm lopen voor een feestje: de eerste editie is uitverkocht.

Verder vandaag...

Dient het kort geding dat is aangespannen door een 18-jarige vwo-scholiere. Ze was nét gezakt voor haar eindexamen en vecht de uitslag aan omdat er volgens haar advocaat grote fouten in het examen zaten.

De rechtbank in Den Haag doet uitspraak tegen de 47-jarige Eveline de V. uit Leiden die ervan wordt verdacht premier Rutte te hebben bedreigd. Vorig jaar november plaatste de vrouw een foto op Facebook van Mark Rutte met strop om zijn nek en de tekst: "Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker."

Samsung komt met een nieuwe telefoon: de Galaxy Note 8. Spannend, zeker omdat de voorganger van deze telefoon nogal brandgevaarlijk bleek.

En het grootste pop-up-park ter wereld - The Flying Grass Carpet - wordt geopend in Rotterdam. De opening is op het Schouwburgplein waar het kunstgraskleed van zo'n 3500 vierkante meter ligt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl