Marit Bouwmeester op het IJsselmeer tijdens de WK Laser Radial
NOS SportAangepast

Bouwmeester wil de Usain Bolt van het zeilen worden

Iets meer dan een jaar geleden stond zeilster Marit Bouwmeester juichend met de Nederlandse vlag om haar schouders in de baai van Guanabara in Rio de Janeiro. De olympisch kampioene van toen knokt nu bij de WK op het IJsselmeer tegen haar eigen ambities.

Dat wil niet zeggen dat de zeilster haar branie kwijt is: "Ik wil de sport gewoon domineren, zoals Usain Bolt en Sven Kramer."

Bouwmeester wil domineren als Bolt of Kramer

Van maandag tot en met zaterdag strijden de beste zeilers van de wereld in de Laser Radial-klasse in Medemblik om de wereldtitel. En met haar status is Bouwmeester natuurlijk favoriete. Op papier dan.

Haar eerste twee races bij de WK mislukten volledig. En dus moest de 29-jarige Friezin in de achtervolging. Niet gek, als je bedenkt dat ze sinds de Olympische Spelen nauwelijks in competitie is geweest.

"Het waren frustrerende maanden", verzucht Bouwmeester. "Als je je eigen sokken en schoenen niet aan kunt krijgen, dan zit je zo af en toe wel met je ziel onder de arm."

Na de Spelen nam de zeilster bewust gas terug, maar toen ze weer het water op wilde gooide een rugblessure roet in het eten. Een nieuwe ervaring voor Bouwmeester, die zelden geblesseerd was.

Bovendien werkt Bouwmeester met een nieuwe coach. Haar vaste begeleider Jaap Zielhuis werd bondscoach en dus moest ze op zoek naar iemand anders. De keus viel op Roelof Bouwmeester, haar broer.

Marit heeft mij moeten overtuigen dat ik de juiste persoon ben.

Roelof Bouwmeester

Dat ging niet zonder slag of stoot. "Mijn idee was om te zoeken naar iemand anders", aldus coach Roelof. "Marit heeft mij moeten overtuigen dat ik de juiste persoon ben."

Marit Bouwmeester kan er wel om lachen. "Mijn zus zegt iedere keer, waar begin je aan? Mijn broer is technisch gewoon zo onwijs goed. We hebben hetzelfde doel en kunnen goed samenwerken. So far so good."

Marit Bouwmeester tijdens de WK

Wat is dan dat doel? Met meerdere Europese titels, twee wereldtitels, olympisch zilver (2012) en olympisch goud (2016) lijkt Bouwmeester alles al bereikt te hebben in de Laser Radial-klasse.

"Ik wil iemand zijn die de sport domineert, zoals Usain Bolt en Sven Kramer", is Bouwmeester stellig. "Goud in Tokio is het doel. En ik wil ook de WK hier winnen. Is dat realistisch? Ik weet het niet. Maar ik ga wel keihard mijn best doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl