Een vloedgolf spoelt door een straat in Hongkong
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden in Hongkong en Macau door tropische wervelstorm

De tropische storm Hato heeft zwaar huisgehouden in de Chinese steden Hongkong en Macau. Drie mensen kwamen om in Macau door ongelukken als gevolg van de harde windstoten, bericht de South China Morning Post. Twee mensen worden nog vermist. In de wereldberoemde gokstad viel ook de stroom uit, waardoor alle casino's en luxehotels werden lamgelegd.

In Hongkong vielen zeker 34 gewonden door de storm. Uit voorzorg bleef de effectenbeurs gesloten, en ook scholen en kantoren waren dicht. Verder werden zeker 400 vluchten geannuleerd; alleen een KLM-vlucht uit Amsterdam wist volgens de SCMP "onder extreem uitdagende omstandigheden" veilig te landen in de chaos op het vliegveld. Ook de veerboten naar Macau en de eilanden rond Hongkong waren uit de vaart genomen.

Golven van 10 meter

De storm met windvlagen tot 155 kilometer per uur stuwde de golven in de haven van de stad hoog op. Straten kwamen blank te staan, bomen werden uit de grond gerukt en overal ligt weggewaaid materiaal van bouwplaatsen.

Kind bij ondergelopen speelplaats in Hongkong

De weerdiensten hebben de hoogst mogelijke orkaanwaarschuwing afgegeven. Dat is de afgelopen vijf jaar niet gebeurd.

Volgens meteorologen trekt Hato op zo'n 60 kilometer ten zuiden van Hongkong in de richting van de Chinese provincie Guangdong, aan de Zuid-Chinese Zee. Daar zijn langs de kuststrook duizenden mensen geëvacueerd. Er wordt gewaarschuwd voor golven van tien meter hoog.

  • AFP
    Een man probeert tegen de wind in te lopen in Hongkong
  • AFP
    De storm stuwt de golven in de haven hoog op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl