De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel
NOS NieuwsAangepast

Duitsland verzet zich tegen Turkse invloed op verkiezingen

In het kielzog van de spanningen tussen Duitsland en Turkije rond de Duitse verkiezingen heeft Facebook om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan tienduizenden nepaccounts verwijderd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, schreef bovendien vandaag in een opinie-artikel dat hij ervoor wil zorgen dat Duitsers van Turkse afkomst niet alleen Turkse media volgen.

Er zijn grote zorgen in Duitsland over Turkse invloed op de verkiezingen. De Turkse president Erdogan deed een oproep aan Turkse Duitsers om niet op de huidig bondskanselier Angela Merkel te stemmen. Ook de SPD of Die Grünen zou geen goede keuze zijn volgens Erdogan.

Die oproep leidde tot veel verontwaardiging in Duitsland. Gabriel sprak vandaag nog zijn steun uit aan Turken die democratisch zijn en niet achter Erdogan staan. "Ik geloof dat velen in Turkije rekenen op Europese en Duitse steun voor de Turkse democratie."

Huiskamers

In weekblad Der Spiegel schreef Gabriel zijn opinie-artikel, waarin hij aankondigde dat er beter opgelet gaat worden wat er in moskeeën en Turkse gemeenschappen verkondigd wordt. "We moeten ervoor oppassen dat de islamitische gemeenschap hier niet onder de invloed van president Erdogan komt."

Dat wil Gabriel doen door ervoor te zorgen dat Turkse Duitsers niet alleen Turkse media volgen, maar open blijven staan voor Europese media. "De Turkse televisiestations sturen helaas ook onjuiste beelden over de situatie in Turkije naar de huiskamers van Turken hier in Duitsland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl