Amerikaanse soldaten in Afghanistan
NOS NieuwsAangepast

Camouflagepakken en kasjmiergeiten: deel geld Afghanistan werd verspild

De Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan wordt opnieuw verlengd, maakte president Trump afgelopen nacht bekend. Dat betekent niet alleen dat opnieuw duizenden extra soldaten worden gestuurd, maar ook dat de geldkraan blijft openstaan.

Sinds de inval in Afghanistan in 2001 besteedden de Verenigde Staten al 714 miljard dollar (607 miljard euro) aan het land. 110 miljard dollar was voor wederopbouw, de rest zijn militaire uitgaven en directe steun.

Verreweg het meeste geld kwam goed terecht, maar er was ook de nodige verspilling. Gezien de miljardenbudgetten ging het dan al snel om aanzienlijke bedragen. Een overzicht van de opmerkelijkste flops van het Amerikaanse leger, opgetekend door de speciale inspecteur John Sopko. Hij houdt sinds 2008 toezicht op de Amerikaanse uitgaven in het land.

Invoerheffingen

Vorige week maakte de speciale inspecteur bekend dat een 160 miljoen dollar kostend systeem om invoerheffingen te innen in Afghanistan totaal is geflopt. In plaats van de beoogde 75 procent van de inkomsten die via het systeem moesten binnenkomen, is maar 1 procent binnengehaald.

Het elektronische systeem moest de grootschalige corruptie met invoerheffingen in Afghanistan aanpakken. Nu nog wordt de helft van de opgehaalde toltarieven verduisterd.

Uniformen

In juni bracht de inspecteur naar buiten dat mogelijk 28 miljoen dollar te veel is betaald voor Afghaanse uniformen. De 93 miljoen dollar kostende uniformen hebben een speciaal bos-camouflage patroon, maar Afghanistan heeft amper bos.

Kasjmiergeit

Geiten

Zeker 6 miljoen euro werd gestoken in de wederopbouw van de kasjmier-industrie. De VS wilde, door zeldzame Italiaanse geiten te laten paren met Afghaanse rassen, de Afghaanse positie op de internationale markt vergroten.

Er werd een boerderij met een lab gebouwd waar de kwaliteit van de wol werd gecheckt. Maar veel geiten werden ziek en gingen dood en de organisatie achter het project stopte uit frustratie, zei inspecteur Sopko.

Commando centrum

64.000 vierkante meter moest het commandocentrum voor mariniers in de zuidelijke provincie Helmand worden. Prijskaartje: 36 miljoen dollar. De leidinggevende generaal ter plekke vond het commandocentrum overbodig, er zouden genoeg faciliteiten zijn. Een generaal, die nog een stapje boven hem stond, vond het vervelend om een project te stoppen waarvoor al betaald was, dus de bouw ging toch door.

Maar Obama wilde geen troepen meer naar Afghanistan sturen en de mariniers trokken zelfs al weg uit de regio voordat de bouw van het centrum was afgerond. Nu staat het enorme commandocentrum leeg.

Kinderen krijgen onderwijs in Afghanistan

Scholen

Ook corruptie heeft ervoor gezorgd dat projecten faalden. De VS stak 1 miljard in het bouwen van scholen en het regelen van onderwijs voor Afghaanse kinderen, maar dat geld kwam grotendeels terecht bij corrupte ambtenaren. De scholen staan er inmiddels leeg en vervallen bij, blijkt uit een rapport van Buzzfeed.

Een onderzoeksjournalist dook in die zaak en kwam erachter dat 1100 scholen waar in 2001 werd lesgegeven, gesloten waren in 2015. Terwijl leraren van die 'scholen' nog steeds salaris ontvingen.

Vliegtuigen

In 2008 werd er 486 miljoen dollar gestoken in twintig Italiaanse vrachtvliegtuigen. De vliegtuigen zouden nodig zijn om troepen en benodigdheden binnen Afghanistan te verplaatsen.

Maar de vliegtuigen werden alleen gevlogen door testpiloten, omdat Afghaanse piloten er niet in durfden te vliegen. Ze werden ook wel 'death traps' genoemd. Het programma werd in 2013 stopgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl