De verzakking bij Rastatt
NOS Nieuws

Goederentreinen van Rotterdam naar Zuid-Europa langer vertraagd

Het goederenverkeer via het spoor tussen Nederland en het zuiden van Europa rijdt op zijn vroegst vanaf 7 oktober weer volgens schema. Tot die tijd geldt er een noodregeling, heeft het spoorwegbedrijf Deutsche Bahn bekendgemaakt. Die houdt in dat treinen worden omgeleid. Dit kan leiden tot forse vertragingen.

Door een bodemverzakking op 12 augustus bij de aanleg van een tunnel tussen Rastatt en Baden-Baden in Zuid-Duitsland, ligt het treinverkeer op de belangrijke Europese noord-zuid as al ruim een week nagenoeg stil. Het gaat om de zogenoemde Rheintalbahn, waar dagelijks zo'n 200 goederentreinen gebruik van maken. Over dat spoor rijden normaal gesproken ook passagierstreinen.

Noodreparaties

De Duitse spoorwegen en de tunnelbouwer dachten eerst dat de noodreparaties half september afgerond zouden zijn, maar de problemen zijn ingewikkelder dan gedacht. De tunnel moet op verschillende plaatsen worden verstevigd met beton.

De Rotterdamse haven wordt zeer geraakt door de Duitse tunnelproblemen. De vervoerders zeggen dat ze per week zeker tien miljoen euro schade hebben door de vertragingen en de omleidingen. Ze zetten nu meer vrachtwagens en binnenvaartschepen in om de goederen op de plaats van bestemming te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl