Een mobiele tolpoort langs de Belgische snelweg
NOS Nieuws

Belgen wuiven kritiek Nederlandse truckers op tolsysteem weg

De Belgische beheerder van het tolsysteem, ViaPass, en de Vlaamse Belastingdienst, verantwoordelijk voor de inning van de boetes, zijn verbaasd over de klachten vanuit Nederland over het Belgische tolsysteem. Eerder vandaag meldde Transport en Logistiek Nederland, TLN, dat honderden chauffeurs ten onrechte worden bekeurd.

Volgens Johan Schoups, topman van Viapass zijn er sinds de invoering van het systeem in april vorig jaar een paar honderd klachten binnen gekomen, terwijl er dagelijks 140.000 vrachtwagens met een tolkastje door België rijden. Relatief weinig dus.

Volgens Schoups is er twee maanden geleden nog met TLN gesproken over de problemen en toen kwamen ze met twee concrete voorbeelden. Daarbij was volgens Schoups het contract niet in orde.

Kastje niet goed gebruikt

Volgens Johan Schoups van het Belgische Viapass lijkt het erop dat de beboete chauffeurs het systeem niet goed gebruiken. Het registratiekastje in de vrachtwagen geeft een groen signaal af als "het technisch in orde is maar dat betekent niet dat er ook is ingelogd op het tolsysteem. Dat moet apart gebeuren en is zichtbaar op het scherm". Ook moet er een contract getekend zijn.

Toch, zegt Schoups, zal het systeem zo worden aangepast dat het groene lampje alleen brandt als met het kastje de tol betaald wordt. Daarmee reageert Schoups op de kritiek van TLN dat de chauffeurs niet kunnen zien of het kastje werkt en daardoor op de bon worden geslingerd.

Hoge boetes

Maar volgens Aart Jan de Leeuw van Weenen van JL Mijnders Transport, een bedrijf met 80 wagens, is dat niet de reden. Volgens hem werken de kastjes van zijn chauffeurs niet altijd goed: "Ze zijn allemaal aangemeld en kunnen niet van de stroom af, maar toch geeft hetzelfde kastje soms ineens geen signaal en komt er een boete terwijl er op andere dagen niets aan de hand is." De Leeuw van Weenen heeft in een paar maanden tijd 29 boetes van 1000 euro ontvangen. Hij heeft tegen alle boetes bezwaar aangetekend.

Betwiste boetes niet geïnd

Belgische inspecteurs willen volgens TLN niets weten van haperende tolkastjes en blijven boetes uitschrijven. Wanneer er een bezwaarschrift is ingediend, moet er toch gewoon betaald worden. TLN wil dat er pas weer wordt beboet als het systeem foutloos functioneert. "Of in ieder geval dat de inning van de boete wordt uitgesteld als je bezwaar maakt."

De Vlaamse belastingdienst "is een beetje verbaasd over het verhaal van TLN", zegt woordvoerder Kris de Sagher. Een paar maanden geleden hebben ze afspraken gemaakt met TLN om betwiste boetes niet te innen. Wel worden sinds maart actiever boetes naar het buitenland gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl