Therese Johaug vorig jaar oktober tijdens een persconferentie
NOS SportAangepast

Johaug mist Spelen na strafverzwaring CAS

Het internationale sporttribunaal CAS heeft de dopingschorsing van de Noorse langlaufster Therese Johaug met vijf maanden verlengd tot achttien maanden. Johaug kan daardoor deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang vergeten.

Johaug werd in september 2016 bij een dopingtest positief bevonden op het middel clostebol, een anabole steroïde. De 28-jarige Noorse vedette gaf daarop toe dat ze in augustus, bij een hoogtestage in Italië, een lippencrème had gebruikt die het middel clostebol (een verboden anabole steroïde) bevatte.

Johaug kreeg het middel van de Noorse teamarts nadat ze haar lippen had verbrand, aldus de bond. Teamarts Fredrik Bendiksen ging ervan uit dat er geen verboden middelen in de lippenbalsem zaten. Hij heeft de schuld op zich genomen en is opgestapt als teamarts.

Oktober 2016: Johaug in tranen

Het Noorse olympisch comité legde, ook omdat op de verpakking een dopingwaarschuwing stond, haar toch dertien maanden schorsing op. De internationale skibond FIS vond die straf te laag en drong bij het CAS met succes aan op strafverzwaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl