Bloemen en kaarsen op het plein in Turku waar de aanslag werd gepleegd
NOS Nieuws

Finse politie werd getipt over messentrekker Turku

De Finse geheime dienst is dit jaar getipt dat de Marokkaanse asielzoeker die afgelopen vrijdag twee mensen doodstak in de stad Turku, was geradicaliseerd. De man zou geïnteresseerd zijn in extreme denkbeelden, maar niets wees erop dat er een dreiging van hem uitging, schrijft de dienst in een verklaring.

Bij de aanslag vielen ook acht gewonden. De 18-jarige Abderrahman Mechkah had het speciaal gemunt op vrouwen.

Niemand heeft de aanslag opgeëist. De Finse politie onderzoekt nog of zijn daad verband hield met de aanslagen in Spanje van een dag eerder. In verband met de terreurdaad zitten nog vier andere Marokkanen vast.

Niet gevolgd

De man hoorde niet bij de 350 mensen die de Finse geheime dienst in de gaten houdt in de strijd tegen het terrrorisme. Mechkah werd tijdens zijn aanslag door de politie in zijn been geschoten en ligt nog in het ziekenhuis. Via een videoverbinding wordt hij morgen gehoord door een onderzoeksrechter.

Het OM verdenkt hem van het plegen van twee moorden en acht pogingen tot moord, met een terroristisch motief. Mechkah noch zijn advocaat hebben hierop gereageerd.

Meer bevoegdheden

De aanslag in Turku is de eerste terroristische daad op Fins grondgebied. De Finse premier Sipila heeft alle politieke partijen opgeroepen om eensgezind een wetsvoorstel goed te keuren waarmee de geheime dienst burgers online kan volgen. Nu is de dienst veel te afhankelijk van het buitenland, vindt Sipila.

Mechkah kwam in 2016 via Duitsland naar Finland en vroeg daar asiel aan. Hij woonde sindsdien in een asielzoekerscentrum in Turku. Het is onduidelijk of zijn asielverzoek was afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl