Studio Voetbal 21 augustus
NOS VoetbalAangepast

'FC Utrecht gaat lang meedoen om de titel'

De eredivisie is pas twee speelrondes onderweg, maar toch bieden die 180 minuten per club al een voorzichtige eerste indicatie voor wat voor seizoen er in het verschiet ligt. Zo lijkt FC Utrecht, dat in Europees verband al het gerenommeerde FC Zenit de stuipen op het lijf wist te jagen (1-0), voorbestemd kleur en sjeu aan de competitie te geven. Wat heet, Özcan Akyol denkt zelfs dat de Utrechters een gooi kunnen doen naar de titel.

Een zeer gedurfde uitspraak, die door de andere tafelgasten - Pierre van Hooijdonk, Daphne Koster en Regi Blinker - dan ook van enige kanttekeningen wordt voorzien. "Ze hebben ADO Den Haag en Willem II gehad...", zegt Van Hooijdonk relativerend. "En ze zijn ook aan het worstelen geweest met een ploegje uit Malta."

'Onze topdrie is veel te sterk'

Van Hooijdonk denkt echter wel dat FC Utrecht "meer in staat is dan wie dan ook om de topdrie te bedreigen". Al is de kampioensschaal een brug te ver, volgens hem. "Laten we bij de realiteit blijven: onze topdrie is veel te sterk."

"Ik geloof er oprecht in", aldus Akyol over de titelkansen van de Utrechters. "Maar dan moet alles meezitten en de toppers punten laten liggen. Ze gaan heel lang meedoen...."

'Utrecht gaat lang meedoen om de titel'

Na een reeks teleurstellende resultaten was er eindelijk weer eens reden voor een glimlach bij Ajax. Bij de ploeg van Marcel Keizer was een basisplaats ingeruimd voor Klaas-Jan Huntelaar, die de voorkeur kreeg boven Kasper Dolberg.

Dat Dolberg, die vorig seizoen tijdens Ajax' Europese campagne nog alom bewondering oogstte, een pas op de plaats moet maken, is niet uitsluitend hemzelf aan te wrijven, meent Van Hooijdonk. "Je kunt zeggen dat hij een dipje heeft, maar hij wordt ook niet echt geholpen", aldus Van Hooijdonk, die daarbij wijst op het gebrek aan bruikbare voorzetten.

'Een gewichtje in de bal'

Ook tegen FC Groningen was dat weer een probleem. "Het leek wel alsof er een gewichtje in de bal zat wanneer Mitchell Dijks wilde voorgeven", aldus Van Hooijdonk.

Dat Dijks nu weer deel uitmaakt van de Ajax-selectie is volgens Van Hooijdonk illustratief. "Daar zit géén idee achter. Hij is meerdere keren uitgeleend omdat hij niet goed genoeg was... Hij gaat niet meer verrassen."

'Er zat een gewichtje in de bal als Dijks voorgaf'

De discussie over het kunstgras is ook in alle hevigheid losgebarsten. Het AD publiceerde afgelopen week een manifest waarin honderd kopstukken uit het Nederlandse betaald voetbal zich uitspraken tegen het spelen op kunstgras.

Ander type voetbal

"Kunstgras is een van de redenen dat ik ben gestopt met voetballen", aldus Koster. "Niet eens zozeer omdat ik blessures had, maar omdat ik de dag erna mijn bed niet meer uitkwam."

Niet alleen zorgt kunstgras volgens de critici voor fysieke ongemakken, ook zou het een heel ander type voetbal met zich meebrengen. "Ik stond in de verdediging en op echt gras maak je drie tot vier keer eerder een sliding."

'Hoe kan dat?'

Regi Blinker stelt zelfs dat kunstgras een van de redenen is dat Nederlandse clubs afhaken op internationaal niveau. In het buitenland begrijpt men volgens Van Hooijdonk niets van de liefde voor kunstgras die bij sommige eredivisieclubs lijkt te bestaan.

"Laatst had ik een etentje tijdens het EK voor vrouwen. En als ik dan vertel dat zeven van de achttien teams kunstgras hebben, dan vraagt men 'hoe kan dat?' Het is puur een geldkwestie..."

'Het spel wordt anders op kunstgras'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl