NOS NieuwsAangepast

De Hadj-rijders: van Londen naar Medina voor Syrië

De zomermaand augustus lijkt misschien niet de meest logische periode voor een fietstocht naar Saudi-Arabië. Zeker niet als die tocht 3500 kilometer lang is en vijf weken duurt. Voor een groep Britse moslims was het een droom: de hadj afleggen op de fiets en daarmee geld ophalen voor vluchtelingen uit Syrië. Gisteren kwamen ze aan op hun eindbestemming.

De acht mannen uit Londen en omgeving begonnen op 14 juli aan hun Hajj Ride. Via Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Italië, Griekenland en Egypte fietstsen ze naar Saudi-Arabië. Eindpunt was de heilige stad Medina. De groep had zes weken ingepland voor de tocht, maar ondanks allerlei ontberingen onderweg bleken vijf weken voldoende.

Onderweg kwamen de Hajj Riders namelijk van alles tegen: van stortregens en onweersbuien tot zandstormen en verzengende hitte. Echt vlak was de rit, die dwars door de Alpen ging, ook niet.

De Hadj-rijders: van Londen naar Medina voor Syrië

Maar er waren lichtpuntjes genoeg, vertellen de mannen op hun Facebook-pagina waar hun tocht te volgen was. Zo waren er veel hartverwarmende reacties van mensen langs de route en kregen ze op veel plaatsen eten en onderdak aangeboden.

Aan het einde van de rit werden de fietsers ook nog geconfronteerd met visa-problemen. Ze konden daardoor niet met een boot de Rode Zee oversteken, zoals de bedoeling was, maar moesten een vlucht nemen naar Jeddah en daarvandaan nog 450 kilometer fietsen naar Medina. Daar werden ze gisteren als ware helden binnengehaald, compleet met politie-escorte en toeschouwers.

Met hun tocht wilden de mannen 1 miljoen pond ophalen voor slachtoffers van de oorlog in Syrië. De teller staat nu op 220.000 pond, zo'n 240.000 euro. De fietsers zijn niettemin tevreden en blij. "We willen iedereen bedanken die betrokken was bij deze epische tocht", schrijven ze in een dankwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl