Het portret van John Quincy Adams
NOS NieuwsAangepast

Oudste foto Amerikaanse president onder de hamer

In New York wordt dit najaar de oudste foto van een Amerikaanse president geveild. Het gaat om een portret uit maart 1843 van John Quincy Adams, de zesde president van de Verenigde Staten. De foto gaat in oktober bij Sotheby's onder de hamer. Verwacht wordt dat het een kwart miljoen dollar opbrengt.

Adams, die president was van 1825 tot 1829, liet de foto maken in een studio in Washington D.C., toen hij 76 was. Het gaat om een zogenoemde daguerreotype, een van de eerste fotografiemethodes. Daarbij komt het beeld rechtstreeks op een lichtgevoelige koperen plaat terecht.

Generaties

Oud-president Adams liet zes portretten maken, waarvan hij er eentje aan zijn vriend en collega Horace Everett cadeau gaf. Dat is het exemplaar dat later dit jaar wordt geveild. De prent is generaties lang in de familie van Everett gebleven, zonder dat iemand wist wie erop was afgebeeld.

John Quincy Adams was de zoon van de tweede Amerikaanse president, John Adams, die de eerste Amerikaanse ambassadeur ooit in Nederland was (1780-1782). John Quincy reisde met hem mee en studeerde onder meer in Leiden, waar hij goed Nederlands leerde spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl