Strijders van een sjiitische militie op oefening in Irak
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 20 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! De meeste buien trekken over de noordelijke provincies, een enkele met onweer. Richting het zuiden schijnt geregeld de zon en valt hooguit een enkele bui. Het wordt 18 tot 20 graden.

Wat heb je gemist?

Het Iraakse leger is begonnen aan een offensief om de stad Tal Afar te veroveren op Islamitische Staat. Samen met de internationale coalitie, sjiitische milities en Koerdische strijders wordt geprobeerd IS te verslaan. "Geef je over of sterf", zei de Iraakse premier tegen de IS-strijders. Irak vermoedt dat er zo'n 2000 strijders in de stad aanwezig zijn.

Iraakse militairen op weg naar Tal Afar (9 juni)

België haalt etenswaren uit de handel als er te veel fipronil in zit. De Belgische toezichthouder zegt zich aan de Europese normen te houden, zelfs als de producten geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Het anti-luizenmiddel is in bijvoorbeeld koekjes terechtgekomen via besmette eieren. Het gaat daarbij om lage concentraties, die volgens Nederlandse onderzoekers ongevaarlijk zijn.

De Amerikaanse komiek en activist Dick Gregory is op 84-jarige leeftijd overleden. Door zijn baanbrekende carrière kregen ook zwarte komieken als Richard Pryor en Bill Cosby een kans op een breder publiek. "Honkbal is een prachtsport", grapte hij eens. "Alleen daar kan een zwarte met een stok zwaaien naar een blanke zonder in de problemen te komen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een maand na de dood van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo heeft zijn weduwe voor het eerst van zich laten horen. In een YouTube-filmpje vraagt ze om tijd om haar verlies te verwerken. Liu Xia zegt weer in de openbaarheid te treden als het "op verschillende manieren" beter met haar gaat. Haar medestanders vrezen dat ze onder druk gezet is om de video online te zetten.

Liu Xia, weduwe van Liu Xiaobo, bij het uitstrooien van zijn as, half juli

Verder vandaag ...

- In de Sagrada Familia in Barcelona is een herdenking van de slachtoffers die vielen bij de aanslag donderdag. Ook de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia zijn daarbij aanwezig.

- Het demissionair kabinet-Rutte II is vandaag het langstzittende kabinet van na de Tweede Wereldoorlog. Het record was met 1749 dagen in handen van Lubbers III (1989-1994), maar dankzij de lange formatie van zijn nieuwe kabinet heeft Rutte dat gebroken.

- Vijf wedstrijden in de Eredvisie: Excelsior-Feyenoord (12.30 uur), Ajax-FC Groningen, FC Utrecht-Willem II (14.30 uur) en NAC Breda-PSV, Sparta - PEC Zwolle (16.45 uur).

- De tweede etappe van de Ronde van Spanje gaat van start in Nîmes. Ook de finishplaats is in Frankrijk: Gruissan. De ontknoping van de etappe is vanaf 16.00 uur te volgen op NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl