Door noodweer kon de trein niet verder
NOS NieuwsAangepast

Honderden Nederlanders 18 uur gestrand op station Oostenrijk

Het Sziget-festival in Boedapest is voor honderden Nederlanders anders geëindigd dan verwacht. De trein waarmee zij van Hongarije naar Nederland reizen heeft 18 uur stilgestaan. Naar verwachting gaat de treinreis al met al 43 uur duren.

Door hevig noodweer in Oostenrijk brak een bovenleiding. Daardoor kwam de trein met 900 passagiers, vooral Nederlanders, stil te staan bij station Andorf in Oostenrijk. Jochem Giesen uit Leiden is onder de passagiers. Hij dacht in eerste instantie dat de trein snel weer in beweging zou komen. "Er werd eerst gedacht dat het een uurtje ging duren. Ik ging slapen en zag toen ik wakker werd dat we nog niets waren opgeschoten."

18 uur stilstand

De vermoeide festivalbezoekers vertrokken gisteren om 15.15 uur uit Boedapest. Zij kochten hun kaartje voor de Nederlandse festivaltrein bij Festival.Travel. Volgens die organisatie zou de trein om 17.00 uur weer vertrekken, maar dat gebeurde uiteindelijk om 18.00 uur. De reizigers komen op z'n vroegst morgenochtend om 07.00 uur aan op eindstation Amersfoort.

Een gelukje voor de gestrande reizigers is dat de trein stilstond op een station. Ze konden dus naar buiten om de benen te strekken of wat te kopen bij de plaatselijke supermarkt. De sfeer in de trein is goed, zegt Jochem. "We kunnen een beetje Netflix kijken en kaartspelletjes spelen."

  • Jochem Burden
  • Jochem Burden
    De gestrande festivalgangers vermaken zich met een potje frisbee
  • Jochem Burden
    Een passagier doodt de tijd met een boek

Festival.Travel heeft geprobeerd om de treinreizigers zo snel mogelijk weg te krijgen, maar dat is niet gelukt, vertelt woordvoerder Ruud Bongaerts. "Voor en achter de trein staan andere treinen, dus we kunnen geen kant op", zegt hij. "Ook hebben we geprobeerd om bussen naar de trein te krijgen, maar de situatie is door het noodweer zo slecht in Oostenrijk dat de bussen daar niet kunnen komen."

Festivalbezoeker Giesen vond het regenachtige weer in eerste instantie helemaal niet erg. "Tijdens het festival was het erg warm, dus de regen was wel lekker verkoelend."

Maar het weer sloeg snel om met windstoten van 120 kilometer per uur, hevige regenval en blikseminslag. Daardoor is het treinverkeer bij de Oostenrijks-Duitse grens dus stilgelegd. In Oostenrijk kwamen twee mensen om en raakten zo'n honderd mensen gewond toen een feesttent instortte.

Nieuwe vrienden

Op Twitter vragen treinreizigers om restitutie. Aan die oproep wordt waarschijnlijk geen gehoor gegeven. "Het is overmacht", zegt Bongaerts van Festival.Travel. "Als je kijkt naar wat er gisteren is gebeurd, zie je dat het niet zomaar een stormpje is geweest. We hebben geluk gehad dat we veilig zijn."

Giesen bekijkt het van de positieve kant. "We zitten hier met goede vrienden. Zelf ben ik met één vriend gekomen, en nu heb ik al een paar nieuwe vrienden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl