Catalaanse politiemensen arresteren een verdachte in Ripoll

Wekdienst van 19 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vandaag trekken buien over het land. De meeste en de zwaarste buien komen in de kustprovincies voor. Het is koel met 18 tot 20 graden. Vanavond en vannacht is het in het binnenland vaker droog, aan zee komen nog altijd buien voor.

Wat heb je gemist?

De Catalaanse politie houdt rekening met de mogelijkheid dat de hoofddader van de aanslag op de Ramblas in Barcelona nog op de vlucht is. Berichten dat het ging om de 17-jarige Moussa Oukabir, die enkele uren later werd doodgeschoten bij de aanslag in Cambrils, kan de politie niet bevestigen. Oukabir had het busje gehuurd waarmee de aanslag werd gepleegd. Toen bleek dat hij was doodgeschoten, meldden Spaanse media dat de zoektocht naar de Ramblas-dader voorbij was. Dat is niet zo, zegt de politie.

Vier verdachten van wie het signalement is verspreid: links Moussa Oukabir, daarnaast Said Aallaa, Mohamed Hychami and Younes Abouyaaqoub

De voormalig openbaar aanklager van Venezuela, Luisa Ortega, is via Aruba gevlucht naar Colombia. Het is onduidelijk of de Venezolaanse asiel heeft aangevraagd. Ortega was een bondgenoot van president Maduro, maar is nu een van zijn voornaamste politieke tegenstanders. Ze brak met de president toen hij steeds meer macht naar zich toe haalde.

De Venezolaanse oud-aanklager Luisa Ortega

Melk en boter zijn in een jaar tijd veel duurder geworden. Voor boter en verse volle melk betaalde je in juli zo'n 35 procent meer dan een jaar eerder. Verse halfvolle en magere melk werden zo'n 27 procent duurder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijsstijgingen hebben te maken met de internationaal gestegen vraag naar boter.

Boter op brood

De veertig jaar oude strafzaak tegen filmregisseur Roman Polanski wordt niet stopgezet, ondanks een verzoek van zijn slachtoffer daartoe. In 1977 verkrachtte Polanski de 13-jarige Samantha Geimer. Hij gaf toe dat hij seks had met het meisje in ruil voor strafvermindering, maar vluchtte toch naar het buitenland omdat hij vreesde dat de rechter de afspraak niet zou nakomen.

Roman Polanski

Verder vandaag ...

- Op het terrein van museum Bronbeek in Arnhem wordt voor de vijftigste keer de bouw van de Birma-spoorweg herdacht. De aanleg van het Japanse 'dodenspoor', dwars door de Thaise en Birmese jungle, kostte in de Tweede Wereldoorlog bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangenen het leven.

- In Boston demonstreren Amerikanen voor behoud van het vrije woord. De autoriteiten staan op scherp, om een confrontatie tussen extreem-rechts en anti-fascisten zoals vorig weekend in Charlottesville te voorkomen. De organisatoren van de bijeenkomst zeggen aan beide kampen geen platform te willen bieden.

- De Ronde van Spanje gaat van start. Dat gebeurt niet in het thuisland, maar in Frankrijk. De ploegentijdrit in Nîmes is vanmiddag rechtstreeks te volgen via NOS.nl. De eerste ploeg vertrekt om 17.30 uur.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl