De ingang van een Belgische gevangenis
NOS NieuwsAangepast

Nederland mag gevangenen alsnog uitleveren aan België

Nederland mag acht verdachten alsnog uitleveren aan België. Begin augustus werd de uitlevering van de acht mensen uitgesteld door de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank, na de verschijning een kritisch rapport over de situatie in de Belgische gevangenissen.

Maar nu ziet de IRK geen bezwaren meer en mogen vijf verdachten worden uitgeleverd. De drie anderen horen later of ze naar België moeten.

De rechtbank stelde de uitlevering uit vanwege een rapport van de Raad van Europa, waarin stond dat grondrechten van Belgische gevangenen onder druk staan, vooral tijdens stakingen van gevangenispersoneel. De rechtbank zegt nu dat België toezeggingen heeft gedaan. De gevangenen gaan naar een inrichting die voldoet aan de internationale richtlijnen.

Onmenselijk

Er zijn nu geen stakingen in Belgische cellencomplexen. Volgens de rechtbank zijn er ook geen concrete aanwijzingen dat deze zich binnenkort weer zullen voordoen. "Het is niet aannemelijk dat deze mensen onmenselijk of vernederend zullen worden behandeld", meldt de rechtbank.

België verdenkt de groep van acht van deelname aan een criminele organisatie, die onder meer drugs smokkelt via de Antwerpse haven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl