Gabriella Engels, gisteren op een persconferentie
NOS Nieuws

Zuid-Afrika verleent Grace Mugabe immuniteit, zegt regeringsbron

Zuid-Afrika zal immuniteit verlenen aan Grace Mugabe, de vrouw van de president van Zimbabwe. Een medewerker van de regering in Johannesburg zegt dat ze in de gelegenheid wordt gesteld wordt terug te keren naar Zimbabwe. Op die manier ontkomt ze aan rechtsvervolging wegens mishandeling van Zuid-Afrikaans fotomodel.

Met het verlenen van onschendbaarheid zou Zuid-Afrika zich verlossen van een netelig diplomatiek probleem. De first lady van Zimbabwe was in Zuid-Afrika op privé-bezoek, en genoot geen immuniteit. De regeringsbron zegt dat Mugabe "in geen geval" voor de rechter zal moeten verschijnen, al verwacht hij wel dat het verlenen van immuniteit juridisch zal worden aangevochten.

President Robert Mugabe kwam woensdag naar Zuid-Afrika voor een regionale topconferentie in dit weekeinde. Zijn vroege komst houdt verband met de problemen waarin zijn vrouw verkeert.

De 52-jarige Grace Mugabe is niet alleen zijn vrouw, maar ze wordt ook steeds meer genoemd als de volgende president van Zimbabwe.

Grensbewaking

Grace Mugabe had zelf al verzocht om immuniteit. Dinsdag had ze in verband met de kwestie moeten verschijnen in een rechtbank in Johannesburg, maar ze kwam niet opdagen. De Zuid-Afrikaanse minister van Politie Mbalula verklaarde toen dat alle grensposten waren gewaarschuwd, om te voorkomen dat de Zimbabwaanse het land zou verlaten.

De 20-jarige Gabriella Engels heeft een aanklacht ingediend tegen Mugabe wegens mishandeling. Ze zegt dat ze in een hotel klappen heeft gekregen met een stekker. Engels laat zich vertegenwoordigen door Gerrie Nel, die als openbaar aanklager de atleet Oscar Pistorius veroordeeld kreeg. Nel zei dat Engels geld is aangeboden om de zaak te laten rusten, maar dat ze daar niet op ingaat. De advocaat heeft om een arrestatiebevel verzocht voor Grace Mugabe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl