Grace Mugabe en haar Robert bij een verkiezingsbijeenkomst in juni
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika laat Zimbabwaanse presidentsvrouw niet gaan

De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe mag Zuid-Afrika niet verlaten. De autoriteiten hebben aangekondigd dat ze bij de grens zal worden tegengehouden als ze dat probeert. Zuid-Afrika wil eerst bepalen of Mugabe terecht moet staan voor de mishandeling van een vrouw in een hotel in Johannesburg.

Volgens een Afrikaans persbureau heeft de Zuid-Afrikaanse regering de grenspolitie de opdracht gegeven de first lady tegen te houden als ze probeert naar haar eigen land te komen.

Eerder meldden Zimbabwaanse overheidsbronnen dat de presidentsvrouw alweer terug was in eigen land, maar dat klopt dus niet.

Bijstaan

Ondertussen is ook de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zelf in Zuid-Afrika. Hij landde gisteravond op een luchtmachtbasis in Pretoria. Over een paar dagen is er een regionale top van Afrikaanse landen, maar waarschijnlijk is Mugabe eerder gekomen om zijn vrouw bij te staan.

De 52-jarige Grace Mugabe, die in eigen land wordt gezien als mogelijke opvolger van haar 93-jarige man, zou een fotomodel afgelopen weekend een klap met een stekker hebben gegeven in een luxe hotel in Johannesburg. De presidentsvrouw doet nu een beroep op diplomatieke onschendbaarheid maar de Zuid-Afrikaanse autoriteiten weten nog niet of ze haar die status willen verlenen.

Een advocaat van het 20-jarige model dat door Grace Mugabe geslagen zou zijn heeft aangekondigd mogelijk naar het Hooggerechtshof te stappen als de Zimbabwaanse first lady onschendbaarheid krijgt.

Schikken

De diplomatieke rel krijgt veel aandacht in Zuid-Afrika. De voormalig openbaar aanklager die de paralympische sporter Oscar Pistorius achter de tralies kreeg, heeft aangeboden het 20-jarige slachtoffer te vertegenwoordigen. Volgens haar heeft de familie van het model een aanbod gekregen om de zaak stilletjes te schikken in ruil voor een schadevergoeding, maar is dat afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl