Brand in de megastal in Erichem
NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars willen extra inspecties uitvoeren om stalbranden te voorkomen

Nederlandse verzekeraars willen onderzoeken of zij extra risicocontroles bij veehouderijbedrijven kunnen uitvoeren. Door bijvoorbeeld naar de elektra te kijken willen zij meer schade en dierenleed door stalbranden voorkomen, maakt de koepelorganisatie van de verzekeraars bekend.

De vier stalbranden in de afgelopen vier weken zijn de aanleiding om de risico's in de stallen nog eens extra tegen het licht te houden, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

"Het is de bedoeling dat een risicodeskundige langsgaat en er met een frisse en kritische blik naar kijkt. Daarna hopen we de ondernemers te kunnen adviseren over maatregelen die zij kunnen nemen", zegt de woordvoerder.

Er zijn verzekeraars die standaard periodieke inspecties uitvoeren bij de verzekerde bedrijven, maar daar staan deze nieuwe controles los van. De mogelijk inspecties zijn afgestemd met LTO, de brancheorganisatie voor de veehouderij.

De brand in de varkensstal in Erichem vanuit de lucht

De afgelopen maand waren er een aantal grote stalbranden. Gisteren vloog in Swifterbant een schuur met 40.000 kippen in brand en begin deze week was er een grote brand bij een veehouder in Agelo, waarbij honderden varkens en biggen omkwamen. Vorige maand was er een brand in een megastal in Erichem, waar 20.000 varkens omkwamen. Een brand in Nederweert kostte 76.000 kippen het leven.

Uit cijfers van Brandweer Nederland blijkt dat de afgelopen jaren het aantal stalbranden is toegenomen, net als het aantal dieren dat daarbij is gedood. Kortsluiting en werkzaamheden in stallen zijn de voornaamste oorzaken.

20.000 varkens dood door brand

Een collectief van varkenshouders, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), pleitte na de brand van maandag voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de branden.

De uitkomsten willen de varkenshouders gebruiken om nieuwe branden te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl