De bosbrand brak zondag uit
NOS NieuwsAangepast

Bewoners bosbrandgebied Athene: we zijn ons mooie bos kwijt

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

"De bomen op de heuvels zijn weg, die hielden de grond vast", zegt Dimitris Pantelidis. Hij woont in het gebied bij Athene waar afgelopen zondag een grote bosbrand uitbrak. Nu is hij is bang voor aardverschuivingen.

De brand ten noordoosten van de Griekse hoofdstad is inmiddels onder controle. Maar de brandweer zal de komende dagen nog nablussen waar nodig.

Op strategische plaatsen in het gebied staan nog brandweerwagens en er rijden jeeps en vrachtwagens van het leger rond. Blusvliegtuigen en helikopters vliegen nog steeds af en aan om kleine vuurhaarden te bestrijden.

'Nog steeds paraat'

Vlak bij het dorp Kapandriti, hoog op een heuvel, houdt de politie alle verkeer tegen. De weg is afgesloten omdat verderop het vuur weer is opgelaaid. Ze nemen geen risico, zeggen ze.

Serafim Athanasiou, commandant bij de Griekse brandweer, wrijft in zijn ogen. Hij is vermoeid. "We zijn hier nu drie dagen. De situatie is duidelijk beter, maar we zijn nog steeds allemaal paraat. Her en der kan het vuur weer oplaaien."

Brandweercommandant Serafim Athanasiou

Via een andere post wordt gemeld dat er rook is gezien en er verschijnt een blushelikopter. Vervolgens duiken twee Canadairs - blusvliegtuigen - verderop het dal in.

Athanansiou maakt zich ongerust over de wind die weer is opgestoken. Smeulende takken en begroeiing kunnen zo weer vlam vatten. "Het zijn moeilijke dagen geweest. De eerste dagen konden we niet de dalen in, en moest het vanuit de lucht gebeuren." Bovendien draaide de windrichting voortdurend. "Maar ik geloof dat we het nu gaan redden, zegt de commandant met enig optimisme."

Hoe groot de schade is, zal de komende dagen blijken, maar in het noordoosten van de provincie Attica (groot-Athene) zijn vele honderden hectaren bos verbrand. Enkele tientallen huizen zijn in vlammen opgegaan of beschadigd. Menselijke slachtoffers waren er niet. Maar veel dieren die leefden in het bosachtige gebied, zoals vossen, herten en schildpadden, zijn omgekomen.

Maria Koulaloglou in haar kiosk

"We zijn ons mooie bos kwijt", zegt de 60-jarige Maria Koulaloglou, die een kiosk runt in het centrum van Kapandriti. "Wat er aan bomen over is, zal worden gekapt en in de haard verdwijnen", zegt ze cynisch.

Ze is geboren en getogen in het dorp. "De laatste keer dat we zo'n grote brand hadden was meer dan 25 jaar geleden. Het is verschrikkelijk jammer. Het groen is weg, we hebben geen zuurstof meer. Het is afgelopen."

Op de top van een berg staat een nonnenklooster met op de binnenplaats een brandweerwagen. De nonnen zijn teruggekeerd, nadat ze midden in de nacht hun klooster moesten verlaten. Het vuur stopte enkele tientallen meters van de muren van het klooster. Het leger en de brandweer hadden met man en macht brandvrije zones gegraven.

Wie wil zijn huis in de steek laten?

Elena Pantelidis

Verderop zijn enkele huizen verbrand. Het huis van de familie Pantelidis is gespaard gebleven. Dochter Elena vertelt hoe de kleine gemeenschap op de berg twee dagen en nachten door het vuur in de dalen was omringd. "Gelukkig was de brandweer er, en we zijn ook gered omdat de wind telkens van richting veranderde."

De familie - grootouders, dochter, echtgenoot en twee zonen - wilde het huis niet verlaten, ondanks verzoeken van politie en brandweer. "Ze kunnen ons niet verplichten. En wie wil zijn huis in de steek laten? Eerlijk gezegd, als je er niet bent, welke zekerheid heb je dan dat je huis wordt gered? Dat moet je zelf doen."

Grootvader Dimitris Pantelidis

Grootvader Dimitris maakt zich vooral zorgen over de dag van morgen. Omdat de bomen die de grond bij elkaar hielden weg zijn, vreest hij aardverschuivingen. "Dat is het grootste probleem hier."

Hij woont al 40 jaar in het gebied en heeft de grote brand van 1991 meegemaakt. "Daarna hebben de bossen de kans gehad om te groeien. Of dat voor een tweede keer mogelijk is, ik weet het niet."

Ook vreest Dimitris voor de economische gevolgen van de bosbrand. "Mensen kwamen hier voor de zee, die vlakbij is, maar ook voor het groen. Ze gaan niet over zwartgeblakerde heuvels rijden. Dan gaan ze ergens anders heen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl