NOS Nieuws

Raad wijst Dijkhoff terecht in zaak levenslang gestrafte

De tot levenslang veroordeelde gevangene Loi Wah C. moet binnen één maand met onbegeleid verlof, heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) beslist. De Raad heeft demissionair staatssecretaris Dijkhoff van Justitie opgedragen het detentieplan van C. in deze zin aan te passen.

C. zit ruim 29 jaar vast en heeft al zes gratieverzoeken ingediend. Vijf daarvan zijn in het verleden geweigerd, over het zesde moet nog een beslissing worden genomen.

Voor de beoordeling van een verzoek om gratieverlening is het belangrijk dat de gevangene met onbegeleid verlof is geweest en dat dit zonder problemen is verlopen. Tot twee keer toe heeft Dijkhoff een beslissing over onbegeleid verlof voor C. uitgesteld, zeer tegen de zin van de RSJ. Daarom heeft de beroepscommissie van de raad Dijkhoff het eerste onbegeleide verlof snel te regelen.

C. ging al een aantal keer met begeleid verlof, en dat is volgens de raad goed verlopen.

Roofmoord

C. is in 1989 tot levenslang veroordeeld nadat hij schuldig was bevonden aan een roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam. Levenslang betekent in Nederland dat de gedetineerde ook daadwerkelijk nooit meer vrij komt. Dat is Nederland op kritiek komen te staan van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Volgens de rechters van het internationale hof is levenslang zonder hoop op gratie onmenselijk. Ook de Hoge Raad noemt de straf in strijd met het internationale recht. Nederland is in Europa het enige land dat de levenslange straf zo letterlijk interpreteert.

In reactie op die kritiek heeft staatssecretaris Dijkhoff voorgesteld om een commissie na 25 jaar te laten beoordelen of de gevangene in aanmerking komt voor vrijlating. Die hervorming is nog niet behandeld door het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl