Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht
NOS Nieuws

Economische groei bezorgt Rabobank stevige winst

De economische groei legt de Rabobank geen windeieren. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte de bank een nettowinst van 1,5 miljard euro, ruim 50 procent meer dan een jaar geleden. De economische bloei zorgde voor hele lage kosten voor kredietverliezen en er kon zelfs 67 miljoen euro uit de stroppenpot met voorzieningen worden afgeroomd.

De lage spaarrente en de ontwikkelingen op de woningmarkt hebben geleid tot hoge extra aflossingen op de hypotheekleningen. Er is voor in total 8,3 miljard afgelost. Mede daardoor is de totale kredietverlening licht gedaald met 1,8 miljard euro naar 417,8 miljard euro. De hypotheekportefeuille bleef stabiel. Rabobank en zijn hypotheekdochter Obvion hebben een marktaandeel van 20,5 procent.

Door wisselkoerseffecten werd er uiteindelijk minder geld aan de bank toevertrouwd, vooral zakelijke tegoeden liepen terug.

Nieuwe top

De coöperatieve bank krijgt per 1 september ook een andere topstructuur, waarbij de leiding in handen komt van een tienkoppige groepsdirectie.

De Rabobank wil stroomlijnen, digitaliseren en innoveren en is volop bezig met een grote reorganisatie en een transformatie. Daarbij zijn minder kantoren en minder mensen nodig. Tot eind 2018 verdwijnen er 12.000 banen, waarvan inmiddels de helft is gerealiseerd.

De bankvergunning en het toezicht zijn nu centraal geregeld en liggen niet meer bij de lokale en regionale kantoren. De bank heeft nu nog zo'n 500 kantoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl