NOS NieuwsAangepast

Webdiensten doen Amerikaanse neonazi-site in de ban

Amerikaanse internetbedrijven hebben na het racistische geweld in Charlottesville hun handen afgetrokken van de neonazi-site The Daily Stormer. De beheerder van die site zegt dat het hem niet meer lukt om de pagina in de lucht te houden omdat hij door providers en servicebedrijven wordt geweerd.

The Daily Stormer is een extreem-rechtse nieuwssite en staat vol met antisemitische en racistische content. Bezoekers van de site doen ook aan trolling, het bestoken van tegenstanders met berichten. De naam van de site is afgeleid van de nazi-krant Der Stürmer. Die bestond tot 1945.

Directe aanleiding voor de ban van de site is een artikel waarin het dodelijke slachtoffer van het geweld in Charlottesville wordt bespot. Daarop trok de host van de site de stekker eruit. Pogingen van beheerder Andrew Anglin om de pagina elders onder te brengen, mislukten. "Ik ben tot nu toe vier keer weggestuurd", zegt hij.

'Assholes'

Gisteren verbrak ook internetbedrijf Cloudfare de banden met de neonazi-site. "De mensen achter de site zijn assholes en ik had er genoeg van", schrijft de topman in een mail aan zijn personeel. Hij benadrukt dat faciliterende bedrijven eigenlijk neutraal zouden moeten zijn, maar dat dat in dit geval echt niet kon.

Ook het Twitteraccount van The Daily Stormer werd gisteren door Twitter afgesloten. Al snel werd er een nieuw account aangemaakt en de tekst "Guess who's back" getwitterd. Daarop sloot Twitter ook dat account.

Eerder werden de Facebook-, YouTube-, Linkedin-en Instagrampagina's van de neonazi-site ook gewist. Daarbij zat een Facebook-evenementenpagina waarop een nieuw protest werd gepland. Spotify heeft intussen verschillende pro-naziliedjes uit zijn muziekdienst verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl