NOS NieuwsAangepast

Te veel fipronil in Surinaamse eiersalade, maar niet gevaarlijk

In Surinaamse eiersalade is te veel van de schadelijke stof fipronil gevonden, maar het gaat om ongevaarlijke hoeveelheden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft naar aanleiding van het eierschandaal vijf producten onderzocht waar veel ei inzit, zoals eierkoeken, wafels en mayonaise.

Alleen in de Surinaamse eiersalade zit te veel van de omstreden stof, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden Van Dam van Landbouw en Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. De hoeveelheid van de stof blijft onder de dagelijks toegestane hoeveelheid en is dus geen risico voor de volksgezondheid. De salade wordt wel uit de winkelschappen gehaald.

Bloedluis

Het gif zit in eieren van kippen van pluimveehouders die Chickfriend hadden ingeschakeld, het bedrijf dat een illegaal bestrijdingsmiddel tegen bloedluis gebruikte. Miljoenen eieren zijn al uit de handel gehaald en de eigenaren van Chickfriend zijn gearresteerd.

De Tweede Kamer had tientallen vragen aan het kabinet over het eierschandaal. In november 2016 is er al een tip binnengekomen over het gebruik van fipronil, maar pas na eind juni kwam de zaak aan het rollen, toen de Belgische autoriteiten ook met deze kwestie werden geconfronteerd.

Banken

Het kabinet heeft een onderzoek ingesteld en hoopt dat dit eind van het jaar klaar is. Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek. In de brief zegt staatssecretaris Van Dam dat hij met de banken kijkt naar financiële hulp voor de noodlijdende kippenboeren. Het is op dit moment nog niet te bepalen hoe groot de schade is voor de pluimveehouders, blijkt uit de brief. De pluimveehouders spraken eerder over miljoenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl