Marcel Kittel
NOS WielrennenAangepast

Kittel mijdt conflict en kiest voor Katusha

Opvallend: nog geen maand na zijn vijf ritzeges in de Tour de France kondigt Marcel Kittel zijn vertrek aan bij QuickStep. De reden? Hij vreest voor zijn plekje in de Tour van 2018.

Kittel verklaart zijn overstap naar Katusha-Alpecin in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Iedereen begrijpt dat iemand als Fernando Gaviria ook graag naar de Tour wil", zegt Kittel, daarmee wijzend op het pas 22-jarige Colombiaanse sprinttalent dat dit jaar verraste met vier ritzeges in de Giro d'Italia.

Gaviria

"Het zou een onzekerheid voor mij zijn. Ik heb ervoor gekozen dit eventuele conflict niet te hebben. Het was geen makkelijke keuze. Ik heb twee mooie jaren gehad bij de ploeg."

En Kittel gaat sinds 2015, een jaar dat hij omschrijft als "horrorjaar", conflicten graag uit de weg. Hij kende dat jaar een vormcrisis bij Giant-Alpecin, wat de ploegleiding deed besluiten hem dat jaar niet mee te nemen naar de Tour. Terwijl hij in de jaren daarvoor nog goed geweest was voor acht ritzeges.

Bij zijn nieuwe ploeg, een Zwitserse formatie met een goed gevulde kas, wordt de 29-jarige topsprinter herenigd met landgenoot en wereldkampioen tijdrijden Tony Martin ("hij is heel tevreden daar"). Maar Kittel treft er nog meer Duitse invloeden.

De renners rijden op fietsen van het Duitse merk Canyon en de sprinttrein van Kittel zou kunnen bestaan uit louter Duitstalige renners. "In de Tour heeft de lead-out goed gewerkt bij Katusha. Met Rick Zabel, Nils Politt, jonge renners als Marco Haller. Het wordt een mooie uitdaging voor mij en ik kijk ernaar uit."

Kapsel

En dan is er ten slotte natuurlijk Alpecin, het shampoomerk dat hij nog kent uit zijn tijd bij Giant-Alpecin en ook het merk dat een boost heeft gegeven aan zijn imago van goed gecoiffeerde coureur. "Iedereen weet dat het voor mij belangrijk is om goed haar te hebben", grapt Kittel. "Nee, dat was niet heel, héél belangrijk bij mijn keuze, maar het is mooi om er zo'n Duitse partner bij te hebben in mijn ploeg."

Hamburg

Voordat hij de overstap maakt op 1 januari 2018, hoopt Kittel zijn palmares dit jaar nog uit te breiden met overwinningen in onder meer de Cyclassics in Hamburg (zondag), de Brussels Cycling Classic en de Grand Prix de Fourmies.

Kittel na vijfde zege: sprinten is net als Tetris

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl