De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga
NOS NieuwsAangepast

Oppositie Kenia vecht verkiezingsuitslag toch aan bij Hooggerechtshof

De oppositie in Kenia stapt toch naar het Hooggerechtshof om de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige week aan te vechten. Die zijn gewonnen door zittend president Kenyatta, maar volgens de oppositie is er fraude gepleegd.

Oppositieleider Odinga zegt dat hij terug is gekomen van het besluit om niet naar de rechter te stappen, omdat hij het Hooggerechtshof "de kans wil geven om tot inkeer te komen". Volgens Odinga is de inval van de politie bij twee organisaties die kritiek hadden op de verkiezingsuitslag de directe aanleiding voor de stap naar de rechter.

Vorige verkiezingen

De oppositie heeft tot vrijdag om bezwaar te maken tegen de uitslag. Odinga stapte ook na de vorige verkiezingen in 2013 naar de rechter omdat volgens hem Kenyatta onterecht tot winnaar was uitgeroepen. Toen gaf het Keniaanse Hooggerechtshof hem geen gelijk. Eind 2007 draaiden verkiezingen uit op grootschalig geweld, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen.

Odinga roept zijn aanhangers ook nu op tot protesten tegen de verkiezingsuitslag. De afgelopen dagen zijn daarbij al zeker enkele tientallen doden gevallen door confrontaties met de oproerpolitie.

De oppositieleider zegt dat zijn aanhangers wakes zullen houden, drumprotesten, en "al het andere dat nodig is om aandacht te vragen voor deze ernstige onrechtvaardigheden". "De Kenianen zullen niet werkloos toekijken hoe de democratie wordt vermoord", zei Odinga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl