CU-leider Segers heeft zijn irritatie over een lek naar de pers overgebracht en wil nu weer verder
NOS Nieuws

Formatiedag 153: onderling vertrouwen is achilleshiel van samenwerking

De formatie leek zo goed te gaan. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie kwamen vorige week bruingebrand en uitgerust terug van een korte zomerstop en ze lieten voor het eerst positieve geluiden horen.

Vandaag, nog geen paar dagen later, is de stemming helemaal omgeslagen. CU-leider Segers werd vanmorgen woedend toen hij in het AD las dat er een compromis over medische-ethische onderwerpen lag. Een compromis is er nog niet, weet Segers, en de onderlinge afspraak om absoluut niets naar de media te lekken is geschonden.

Schadelijk

In de middag maakt Segers de pers voor het Johan de Witthuis deelgenoot van zijn ergernis. Hij zegt dat de publicatie "heel schadelijk" is voor het formatieproces. "Het wordt een hele moeilijke middag. Ik ga met een bezwaard gevoel naar binnen." De andere partijleiders zwijgen liever.

Rond 18.00 uur komt VVD-leider Rutte naar buiten en zegt dat "het vertrouwen goed is". Hij noemt het lekken "nooit leuk", maar de partijen hebben elkaar onderling niet de schuld gegeven. De zaak is uitgesproken en afgedaan, maken de onderhandelaars duidelijk. "Vervolgens ga je verder', zegt Segers na afloop.

Belang

Volgens NOS-verslaggever Xander van der Wulp is er geen aanwijzing wie er precies gelekt heeft en kan Segers daarom onmogelijk boos blijven. Het is ook niet duidelijk welke partij belang zou hebben met dit compromis over medisch-ethische kwesties te lekken. Meestal gebeurt lekken om de achterban alvast aan een moeizaam voorstel te laten wennen. "Maar eigenlijk had niemand echt een reden om te lekken", zegt Van der Wulp. "Sterker nog: alle vier partijen hebben belang erbij dat er niet gelekt wordt."

Achilleshiel

Van der Wulp denkt dat er sprake is van een ongelukje. "Het laat wel zien dat het onderlinge vertrouwen de achilleshiel van deze samenwerking is". De CU en D66 staan inhoudelijk ver uit elkaar en Segers vond het vervelend dat Pechtold de ChristenUnie in het begin van de formatie openlijk afwees als coalitiepartij.

Van der Wulp denkt dat de vier partijen, ondanks het 'ongelukje', wel een kabinet zullen vormen. "Maar dan moet er niet meer worden gelekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl