NOS NieuwsAangepast

Schiphol volledig over op duurzame energie

Schiphol schakelt vanaf 1 januari volledig over op Nederlandse windenergie. Hiervoor heeft de luchthaven een overeenkomst gesloten met Eneco voor de komende vijftien jaar. Ook de andere luchthavens van de Schiphol groep; Rotterdam The Hague Airport, vliegveld Eindhoven en vliegveld Lelystad gaan over op duurzame energie.

Gezamenlijk gebruiken deze luchthavens jaarlijks 200 gigawattuur aan stroom. Dat is vergelijkbaar met het gebruik van 60.000 huishoudens.

Nieuwe windparken

De stroom voor Schiphol gaat zoveel mogelijk geleverd worden door nieuwe windparken. Het eerste nieuwe windpark dat de stroom gaat leveren, is windpark Vianen, dat vanaf januari 2018 operationeel is.

Schiphol-directeur Jos Nijhuis: "Wat belangrijk is in deze deal is dat wij hiermee Eneco in staat stellen om echt nieuwe windparken te bouwen waardoor de productie van duurzame energie in Nederland toeneemt."

Luchtvaartsector

Het vliegen zelf wordt hier niet duurzamer door. Maar Nijhuis ziet ook daar vooruitgang: "De luchtvaartsector probeert wel steeds duurzamer te worden en daarom is deze transactie ook zo belangrijk, want ik vind dat we moeten doen wat we kunnen doen om het duurzamer te krijgen."

Andere grote bedrijven gingen Schiphol al voor in het overschakelen op Nederlandse zonne- en windenergie. Begin dit jaar sloot de NS hiervoor ook al een contract af met Eneco. De NS gebruikt evenveel stroom als de stad Amsterdam. Ook Unilever en Google gingen met Eneco in zee voor de levering van duurzame energie die op termijn helemaal uit Nederland komt.

Meer vraag dan aanbod

In Nederland komt nog maar 6 procent van de energieproductie uit duurzame bronnen en dat betekent dat ook Eneco nog niet aan alle vraag hiernaar kan voldoen, erkent ook directeur Jeroen de Haas van Eneco: "Voor echt heel grote klanten, bijvoorbeeld de NS, moeten we de eerste jaren van onze overeenkomst nog een behoorlijk deel van onze duurzame windstroom uit het buitenland halen."

De Haas vindt het fantastisch dat de vraag naar duurzame energie omhoog gaat. "Dat is precies wat we willen, echt een duurzame markt creëren, dat geeft ons de economische basis om steeds meer te gaan investeren in duurzame energie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl