NOS NieuwsAangepast

Zwembaden alerter na verdrinkingen, maar weinig maatregelen

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Personeel van zwembaden is steeds alerter op mensen uit het buitenland die niet kunnen zwemmen, zegt het Nationaal Platform Zwembaden. Volgens de woordvoerder zijn er niet specifiek nieuwe maatregelen genomen, maar is de oplettendheid voor mensen "die niet de Nederlandse zwemcultuur hebben" toegenomen.

Zeker na de verdrinking van de Syrische Salam (9) vorig jaar en de Syrische jongen (16) vorige week.

Na deze berichtgeving besloten we de proef op de som te nemen en belden we met een aantal zwembaden. Het zwempersoneel reageert verschillend, maar over een ding zijn ze het eens: de alertheid van het zwempersoneel is toegenomen. In sommige zwembaden zijn er nieuwe maatregelen sinds de incidenten, in andere zwembaden vinden ze dat niet nodig.

In de meeste zwembaden wordt er bij twijfel gevraagd of iemand een zwemdiploma heeft. Ook worden er zwemtesten uitgevoerd, wordt om identificatie gevraagd en krijgen zwemmers die geen diploma hebben zwembandjes.

Zo heeft zwembad De Windas in Bergschenhoek besloten om bij twijfel mensen voortaan te laten voorzwemmen in ondiep water. Afgelopen vrijdag ging het bijna mis in het bad: een jongen sprong van de duikplank, maar kon niet zwemmen. Hij werd door een vriend gered en naar de kant gebracht, is te lezen op Facebook.

De organisatie vroeg de jongen om het zwembad te verlaten. Daar waren zijn vrienden het niet mee eens. "Ons hoofd Zwemzaken liet ze daarna alle acht in ondiep water voorzwemmen. Van de acht jongen konden er zes niet zwemmen. Ook deze zes moesten per direct het zwembad verlaten."

Wanneer gaat het te ver? Mensen moeten ook zelf nadenken.

Directeur Klarenbeek

Ook zwembad Klarenbeek in Arnhem kijkt naar nieuwe maatregelen voor in het zwembad. "Camera's in het zwembad bijvoorbeeld, maar die zijn heel duur. Je gaat allemaal dingen bedenken, ook al denk ik dat we het allemaal gewoon op orde hebben", vertelt directeur Jan van Olmen.

Je moet niet doorslaan in je extra maatregelen, zegt Van Olmen daarom. "Wanneer gaat het te ver? Het moet niet zo zijn dat je straks een bordje op het gras moet zetten met: 'als je in de zon zit, kan je verbranden' en een bordje bij het zwembad met 'als je zwemt, kan je verdrinken'. Mensen moeten ook zelf nadenken."

Ook Erik Oldenzeel van zwembad Sijsjesberg zegt dat de incidenten meespelen in de wijze waarop er toezicht wordt gehouden. "We zijn alerter geworden. Alleen zou je het bijna profileren noemen, omdat je een continue risico-inschattingen maakt. Je legt de allochtone bezoekers aan de zwem-meetlat. Niet alleen de allochtone zwemmers trouwens, ook bijvoorbeeld de kinderen zonder ouders."

Onderlinge communicatie

Zwembad Vliegende Vaart in Terneuzen heeft nieuwe portofoons met oortjes aangeschaft, vertelt teamleider Ronald Groothaert. "Om de snelle onderlinge communicatie tussen badmeesters te verbeteren."

Groothaert noemt de verdrinking van de Syrische jongen een tragische gebeurtenis. "In de eerste plaats natuurlijk voor de jongen en zijn familie. Uiteraard heeft dit ook grote impact op de mensen die in een zwembad werken. Maar onze werkwijze is niet aangepast."

De zwembaden die de NOS heeft gesproken, noemen de incidenten wel een punt van aandacht, maar niet iedereen vindt het nodig om daadwerkelijk maatregelen te nemen. Een zwembad in de Zaanstad (naam bekend bij redactie) is daar een voorbeeld van.

Zij hebben hun werkwijze niet aangepast, maar zijn zich vooral bewust van het feit dat je als zwembad "echt in de problemen komt" als het misgaat. "Dat willen we natuurlijk voorkomen."

Helemaal geen extra maatregelen

Ook vakantiepark De Krim op Texel neemt geen extra maatregelen. "Wij hebben al veel meer toezichthouders dan een normaal zwembad omdat hier zoveel kinderen komen."

Center Parcs ziet geen aanleiding om extra maatregelen te nemen óf om extra alert te zijn. "Bij twijfel of iemand goed genoeg kan zwemmen, wordt diegene uit het zwembad gehaald en gevraagd voor te zwemmen. Als dat niet voldoende is, moet deze persoon het bad verlaten of gebruikmaken van drijfmiddelen. Dit zijn maatregelen die bij Center Parcs altijd gelden en in de zwembaden van Center Parcs is er toezicht op iedereen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl