Paul Gladon heeft Andre Onana gepasseerd

Valse start voor Ajax en Keizer in Almelo

Heracles heeft voor het eerst in 52,5 jaar thuis van Ajax gewonnen. De Almeloërs wonnen met 2-1 van de Amsterdammers, die op 21 februari 1965 met 1-0 in Almelo hadden verloren.

Ajax domineerde vanaf het begin, maar in de eerste helft wist het de ban nog niet te breken. Doelman Bram Castro hield Heracles op de been bij twee schoten van Donny van de Beek en inzetten van Justin Kluivert, Hakim Ziyech en Mitchell Dijks.

De laatste stond in de basis omdat linksback Nick Viergever in het centrum van de verdediging Davinson Sánchez verving. De door Tottenham Hotspur begeerde Colombiaan was buiten de selectie gelaten.

Counters Heracles

Het stug verdedigende Heracles was vooral in de beginfase gevaarlijk bij counters. Zo stelden Brandley Kuwas en Brahim Darri doelman André Onana op de proef. Bij een inzet van Jeff Hardeveld wierp Viergever zich in de baan van het schot, waarbij hij de bal met de arm beroerde, maar de door Heracles geclaimde strafschop werd niet gegeven.

Kort na rust was Dijks opnieuw gevaarlijk met een uithaal. Castro was geklopt, maar ditmaal bracht de paal redding. Kort daarna dook Heraclied Tim Breukers na een snel genomen vrije trap vrij op voor Onana, maar hij schoot naast.

Hakim Ziyech heeft Ajax op voorsprong gezet

Ziyech breekt de ban

Ajax kwam vijf minuten later eindelijk op voorsprong. Amin Younes brak door op links, legde de bal terug op Ziyech en de middenvelder liet Castro kansloos met een verwoestende uithaal.

De problemen voor Ajax leken voorbij, maar die keerden terug na de verrassende 1-1 van Paul Gladon, die uit een voorzet van Kuwas van dichtbij scoorde. De Amsterdammers waren van slag en wankelden bij schoten van Peter van Ooijen en Kuwas, maar Onana toonde zijn keeperskwaliteiten.

Teleurstelling bij Mitchell Dijks na de gelijkmaker van Paul Gladon

In de 82ste minuut werd de Ajax-doelman alsnog geklopt: een fraai schot van Kuwas bracht Almelo in extase.

Ajax drong daarna aan en invaller Klaas-Jan Huntelaar kreeg nog enkele kansen, maar Heracles hield stand.