Het schip de C-star van Defend Europe in de Middellandse Zee
NOS NieuwsAangepast

Pro-vluchtelingenboot moet anti-vluchtelingenboot helpen

De C-star, een schip van de extreem-rechtse organisatie Defend Europe, is op de Middellandse Zee zodanig in problemen gekomen dat het moet worden geholpen door de Sea-Eye. Dat is een Duits schip dat juist vluchtelingen probeert te redden.

De C-star zoekt op de Middellandse Zee naar vluchtelingen die de oversteek naar Europa proberen te maken. Anders dan de meeste hulpverleners in het gebied schiet de bemanning de vluchtelingen niet te hulp, maar stuurt ze terug. Reddingsacties van humanitaire organisaties zijn in hun ogen illegaal.

Ronddobberen

Defend Europe was nog maar net begonnen aan de missie toen de C-star door een technisch probleem onbestuurbaar werd. Het dobbert nu stuurloos rond, schrijft de Duitse krant Der Spiegel.

De procedure schrijft in geval van pech voor dat contact wordt gezocht met het maritieme reddingscentrum in Rome (MRCC), dat vervolgens op zoek gaat naar het dichtstbijzijnde schip.

Hulp van de vijand

De Sea-Eye bleek al snel het dichtst in de buurt te zijn. Uitgerekend dat schip, dat vluchtelingen probeert te redden, kreeg van het reddingscentrum de opdracht te hulp te schieten.

Michael Buschheuer, voorzitter van de organisatie achter Sea-Eye, liet in een verklaring niet na om fijntjes op te merken: "Iedereen die zich op zee bevindt heeft de plicht te hulp te schieten als een schip in nood is, ongeacht herkomst, huidskleur, religie of gezindte".

Niet welkom

De C-star liet vervolgens op Twitter weten het probleem zelf wel op te kunnen lossen, maar kan niet voorkomen dat de Sea-Eye te hulp schiet. Als het maritieme reddingscentrum daartoe opdracht geeft, dan moet de procedure gevolgd worden.

Het schip van Defend Europe stuitte eerder op fel verzet. Een paar dagen geleden werd de C-star nog tegengehouden door actievoerders toen het wilde aanmeren in de haven van Zarzis in Tunesië. Bootjes met spandoeken tegen racisme blokkeerden de doorgang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl